Izaslanik Norveške u UN-u: Trenutno ne možemo prekinuti finansiranje UNRWA

Izaslanik Norveške u UN-u: Trenutno ne možemo prekinuti finansiranje UNRWA

"Pozivamo sve zemlje koje su obustavile finansiranje da se pridržavaju obaveza", kazao je Tormod Endresen.
Ambasador je također pozvao na humanitarni prekid vatre i nesmetan humanitarni pristup u Gazi.           Foto: AA

Norveški ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi u četvrtak je naglasio da države "ne mogu prekinuti" finansiranje UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u trenutnim okolnostima.

Primjedbe Tormoda Endresena uslijedile su tokom govora na Interaktivnom dijalogu o stanju ljudskih prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji na 55. sjednici Vijeća za ljudska prava u Ženevi.

"UNRWA predstavlja spas za milione Palestinaca. Iako mora postojati odgovornost za bilo kakvo nedolično ponašanje osoblja UNRWA, mi ne možemo, u trenutnim okolnostima, prekinuti finansiranje", naglasio je Endresen.

Pozvao je sve zemlje koje su obustavile finansiranje da se pridržavaju obaveza.

Ambasador je također pozvao na humanitarni prekid vatre i nesmetan humanitarni pristup u Gazi.

"Mir je potreban da bi se prekinuo krug nasilja i osiguralo poštovanje ljudskih prava", rekao je Endresen.

U Pojasu Gaze, koji ima oko 2,3 miliona stanovnika, vlada humanitarna katastrofa jer izraelska vojska nastavlja s napadima već 146 dana.

Mete izraelskih snaga su civilna naselja, bolnice, škole i skloništa u koja su se sklonili raseljeni Palestinci. Izraelske snage sprečavaju i dostavu humanitarne pomoći opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije