Protesti se nastavljaju u Italiji, gdje su poljoprivredna politika, posebno program EU "Green Deal", i povećanje cijena u sektoru doveli do toga da poljoprivrednici izađu na ulice.      Foto: Reuters

Poljoprivrednici u Italiji, jednoj od zemalja u kojoj se protestuje protiv poljoprivredne politike Evropske unije (EU), kažu da očekuju da Brisel razumije njihove proteste, inače će nastaviti proteste.

Protesti se nastavljaju u Italiji, gdje su poljoprivredna politika, posebno program EU "Green Deal", i povećanje cijena u sektoru doveli do toga da poljoprivrednici izađu na ulice.

U srijedu su poljoprivrednici sa svojim traktorima izašli na puteve u gradovima kao što su Melegnano, Brescia i Terni kod Milana.

Poljoprivrednici su na svojim traktorima ostavili natpise: "Nema farmera, nema hrane" i "Spremni smo blokirati cijelu Evropu".

Oko 20 traktora je obilazilo grad Melegnano u sklopu protesta.

Alberto Oldani bio je jedan od njih.

"Nas 300 je došlo ovamo. Došli smo sa traktorima da protestujemo protiv nove poljoprivredne politike EU i zabrana koje su nam nametnute posljednjih godina. Nema prihoda od italijanske proizvodnje mlijeka", rekao je Oldani.

Poručio je da će ostati tu.

"Ako do subote ne dobijemo pozitivne vijesti iz pregovora koji će se održati u Briselu, nećemo otići odavde", rekao je Oldani.

Radnica u poljoprivrednom sektoru Elisa Bargigia je kazala da je razlog za ovaj protest to što postoje ozbiljni problemi i oni se povećavaju.

"Podsticaji su veoma mali. Želimo da se preispitaju planovi za poljoprivredu. Želimo da se sektor poljoprivrede podrži više nego što je sada, što trenutno nije slučaj", kazala je Bargigia.

Poljoprivredne politike koje su nedavno sprovedene ne zadovoljavaju poljoprivrednike u mnogim zemljama EU, posebno u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Holandiji, Belgiji, Poljskoj, Italiji i Mađarskoj.

U većini evropskih zemalja poljoprivrednici organizuju proteste sa svojim traktorima kako bi skrenuli pažnju na probleme sa kojima se suočavaju.

Poljoprivrednici u EU intenzivno kritikuju poljoprivrednu politiku Unije, ciljeve obnove prirode, smanjenje subvencija, visoke troškove energije, goriva i đubriva.

TRT Balkan / agencije