Predsjednik Italije Sergio Mattarella pozvao je Meloni, čija koalicija ima većinu u oba doma parlamenta, u predsjedničku palatu Quirinale.     Foto: AA

Novu desničarsku koalicionu Vladu Italije večeras je formirala Giorgia Meloni, liderka krajnje desničarske partije Braća Italije (FdI), koja je pobijedila na izborima 25. septembra.

Predsjednik Italije Sergio Mattarella pozvao je Meloni, čija koalicija ima većinu u oba doma parlamenta, u predsjedničku palatu Quirinale.

Dvojac je razgovarao duže, nakon čega je Mattarella dao Meloni zadatak da formira novu Vladu.

Prihvatajući tu zadaću, Meloni je predsjedniku predstavila listu sa imenima novih ministara, a što je Mattarella i odobrio.

Meloni je imenovala Antonija Tajanija, potpredsjednika koalicionog partnera Forza Italia, na pozicije potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova. Tajani je bio predsjednik Evropskog parlamenta od 2017. do 2019. godine.

Matteo Salvini, lider još jednog koalicionog partnera Liga Partije, imenovan je za zamjenika premijera i ministra saobraćaja i infrastrukture.

Za ministra odbrane imenovan je Guido Crosetto iz FdI-ja, dok je bivši sudija i član FdI-ja Carlo Nordio postao ministar pravde. Bivši guverner Rima Matteo Piantedosi imenovan je za ministra unutrašnjih poslova.

Za ministra ekonomije imenovan je Giancarlo Giorgetti, koji je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi premijera Maria Draghija, a za ministra ekonomskog razvoja imenovan je Adolfo Urso.

Predsjednik Mattarella je u kratkoj izjavi zahvalio odlazećoj Vladi i premijeru Mariju Dragiju, koji će u subotu predati funkciju nasljednici Meloni.

Nakon što sutra i svečano položi zakletvu, Meloni će postati prva žena na funkciji premijera Italije.

TRT Balkan / agencije