Vojna misija Aspides koja će biti pokrenuta 19. februara, trebala bi štititi brodove u Crvenom moru, koje napadaju jemenski Huti.      Foto: Reuters Archive

Italija bi mogla poslati avione i brod u misiju EU Aspides u Crvenom moru, rekao je ministar odbrane te zemlje Guido Crosetto u četvrtak.

"Biće najmanje jedan italijanski brod na 12 mjeseci, a mi također procjenjujemo slanje zračnih sredstava sa zadacima nadzora i prikupljanja podataka", rekao je Guido Crosetto tokom saslušanja komisije za odbranu italijanskog parlamenta, javila je državna novinska agencija ANSA.

Vojna misija Aspides koja će biti pokrenuta 19. februara, trebala bi štititi brodove u Crvenom moru, koje napadaju jemenski Huti. Misija bi trebala štititi trgovačke brodove, ali ne i učestvovati u napadima na jemenske pobunjenike.

Huti od novembra gađaju komercijalne brodove u Crvenom moru, posebno one koji plove za Izrael. Tvrde da napadi imaju za cilj da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi napade na Pojas Gaze. To je navelo SAD i Veliku Britaniju da pokrenu uzvratne zračne napade na ciljeve unutar Jemena.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

TRT Balkan / agencije