Podaci za 2022. uključuju profesionalne novinare, slobodne novinare i ostale medijske radnike.      Foto: Reuters

Prema godišnjem pregledu nasilja i zlostavljanja novinara koji objavljuju Reporteri bez granica (RSF), trenutno su pritvorena rekordna 533 novinara širom svijeta.

Broj ubijenih je i ove godine porastao na 57, dok se 65 novinara drže kao taoci, a 49 ih se vodi kao nestalo.

Limitirana sloboda izvještavanja

Kina, gdje su cenzura i nadzor dostigli ekstremne nivoe, i dalje je najveći svjetski zatvor za novinare, s ukupno 110 novinara u pritvoru.

Među njima je Huang Xueqin, slobodni novinar koji je pokrivao korupciju, industrijsko zagađenje i uznemiravanje žena.

Islamska Republika Iran, sa 47 zatvorenika, postala je treći najveći svjetski zatvor za novinare samo mjesec nakon početka masovnih protesta.

Među prvim privedenim novinarima bile su dvije žene, Nilufar Hamedi i Elahe Mohammadi, koje su pomogle da se skrene pažnja na smrt Mahse Amini. Sada im prijeti smrtna kazna.

Ponovo je oboren prošlogodišnji rekord. Trenutno ih je 78, što je rekordan porast od gotovo 30% u odnosu na 2021. Žene sada čine gotovo 15% pritvorenih novinara, u poređenju s manje od 7% prije pet godina.

Direktna cijena njihovog novinarskog rada

Porastao je i broj ubijenih novinara. Ukupno 57 platilo je životom svoju posvećenost izvještavanju o događajima 2022, što predstavlja povećanje 18,8% u odnosu na 2021. godinu, nakon dvogodišnjeg perioda relativnog mira.

Rat koji je izbio u Ukrajini 24. februara 2022. jedan je od razloga za ovaj uspon. U prvih šest mjeseci rata ubijeno je osam novinara.

Među njima su bili Maks Levin, ukrajinski fotoreporter kojeg su ruski vojnici upucali 13. marta, i Frederic Leclerc-Imhoff, francuski videoreporter za TV informativni kanal BFMTV, koji je ubijen od gelera eksplodirajuće granate dok je izvještavao o evakuaciji civila.

Kidnapovani i nestali novinari

Pregled za 2022. također navodi da je najmanje 65 novinara i medijskih radnika koji su zadržani kao taoci.

Među njima su Olivier Dubois, francuski reporter kojeg više od 20 mjeseci drži Grupa za podršku islamu i muslimanima (JNIM), naoružana grupa u Maliju povezana s Al-Kaidom, i Austin Tice, američki novinar koji je otet prije gotovo 10 godina u Siriji.

Nadalje, 2022. godine prijavljen je nestanak još dva novinara, tako da je ukupan broj trenutno nestalih novinara 49.

Podaci za 2022. uključuju profesionalne novinare, slobodne novinare i ostale medijske radnike.

TRT Balkan