Reha je najmlađa vozačica u Iranu.      Foto: AA

Sedmogodišnja Reha Kurbani, koja je najmlađa vozačica u Iranu, sanja da jednog dana postane šampionka poput svjetski poznatog šampiona Formule 1 Michaela Schumachera.

Vidjeti sedmogodišnju djevojčicu sa bijelom kacigom za volanom vozila koje izdaleka izgleda kao da se samo vozi, u zoni zatvorenoj za saobraćaj u Teheranu, izaziva prvo čuđenje, a potom i divljenje.

Kako noge ne mogu da dohvate gas, kočnicu i kvačilo, mala vozačica vozilom upravlja drvenim pomagalima. Dok joj glava „viri“ iza volana, iz dana u dan sve je bliže profesionalnoj vožnji zahvaljujući naprednim tehnikama vožnje.

"Nikada neću prestati da jurim svoje snove"

Djevojčica je rekla da jako voli automobile, da je jednog dana zamolila oca da je nauči voziti i da je njen otac prihvatio sve rizike da joj da obuku iz vožnje.

Reha je izjavila da joj je san da jednog dana bude dobra vozačica i šampionka poput svjetski poznatog F1 vozača Michaela Schumachera i dodala: "Nikada neću prestati da jurim svoje snove."

Iranska djevojčica je dodala da žele otići u Njemačku i kupiti BMW umjesto starog automobila koji sada koristi.

Rehi je san da jednog dana bude dobra vozačica i šampionka poput svjetski poznatog F1 vozača Michaela Schumachera.      Foto: AA

"Sada radi sa trenerom i nikad ne napušta stazu"

Otac Muhsin Kurbani, koji uz standardnu vožnju uči svoju kćer „driftanju“ i akrobacijama, dao joj je svu podršku.

Kurbani je izjavio da je njegova kćerka voljela da mu sjedi u krilu dok je on vozio od svoje 1-2. godine.

“Imala je oko 4 i po godine kada je htjela da drži volan i kontroliše pedale“, rekao je on.

Ističući da je preduzeo sve neophodne mjere predostrožnosti dok joj je držao časove vožnje, Kurbani je rekao: "Naravno, to smo uradili na privatnoj stazi zatvorenoj za saobraćaj. Jednog dana je htjela da sjedne za volan sama, a ja sam snimao. Nije bilo drugih automobila na stazi, ali sam se i dalje jako bojao", rekao je.

"Primijetio sam da moje dijete ima veliki talenat za vožnju, a od njene šeste godine sam joj unajmio instruktora. Sada radi sa njim i nikada ne silazi sa staze", rekao je Kurbani.

“Imala je oko 4 i po godine kada je htjela da drži volan i kontroliše pedale“, rekao je otac djevojčice.      Foto: AA

"Talente poput Rehe ne treba zanemariti"

Iranski instruktor naprednih tehnika vožnje Ali Lam izjavio je da je Reha dosta napredovala tokom jednogodišnjeg perioda obuke.

„Mogla je da pomjeri i parkira automobil od prvog dana“, rekao je Lam, „a sada radi pokrete u profesionalnim automobilskim trkama. Njena najvažnija karakteristika je njena neustrašivost“, rekao je.

Izrazivši da im nije cilj da ohrabruju djecu ovog uzrasta da voze, Lam je naglasio da talente kao što je Reha ne treba zanemariti, a želi da se ona u kartingu kvalifikuje za svjetsko prvenstvo.

TRT Balkan