Mnoge zemlje, uključujući SAD, Rusiju, Turkiye, Irak, Pakistan, Indoneziju i Afganistan, kao i druge islamske države, osudile su napad.     Foto: Reuters

Iran je pozvao švedskog ambasadora u Teheranu kako bi protestovao zbog ponovnog skrnavljenja islamske svete knjige Kur'ana navodeći da švedsku vladu smatra odgovornom za ugrožavanje osjećaja muslimana širom svijeta, javlja iranska zvanična novinska agencija IRNA.

"Švedski ambasador Matthias Lentz pozvan je u četvrtak u Ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu bio upućen snažan protest zemlje zbog svetogrđa Kur'ana", javila je novinska agencija IRNA, pozivajući se na izjavu glasnogovornika ministarstva Nasera Kanaanija.

Kanaani je kazao kako se nastavak skrnavljenja islamskih svetinja i širenje mržnje na ovaj način smatra savršenim primjerom organizovanog nasilja i neprijateljstva protiv dvije milijarde muslimanskog stanovništva u svijetu.

IRNA je navela da je švedski ambasador uvjeravao Ministarstvo da će svoju vladu odmah obavijestiti o protestu Teherana.

U četvrtak rano ujutro, grupa Iračana upala je u švedsku ambasadu u Bagdadu i zapalila je u znak protesta jer je Salvan Momika, rođen u Iraku koji sada živi u Švedskoj, 28. juna spalio primjerak Kur'ana.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je napad na ambasadu u Bagdadu, nazivajući ga ozbiljnim kršenjem Bečke konvencije.

Mnoge zemlje, uključujući SAD, Rusiju, Turkiye, Irak, Pakistan, Indoneziju i Afganistan, kao i druge islamske države, osudile su napad.

Nakon napada na švedsku diplomatsku misiju, Momika je oskrnavio još jedan primjerak Kur'ana gazeći ga zajedno s iračkom zastavom ispred iračke ambasade u Štokholmu.

Kao odgovor na to, iračka vlada je upozorila Švedsku da će prekinuti diplomatske odnose ako se skrnavljenja nastave. Bagdad je proglasio švedskog ambasadora u toj zemlji personom non grata, naredivši mu da napusti zemlju.

TRT Balkan / agencije