Pripadnici MUP-a Albanije stoje ispred Ambasade Islamske Republike Iran u Tirani.      Foto: Reuters

Iran je odluku Albanije da prekine diplomatske odnose s Teheranom nazvao "nepromišljenom", negirajući umiješanost u cyber napad na digitalnu infrastrukturu albanske Vlade.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani je u saopštenju nazvao odlukom albanske Vlade "kratkovidnom u međunarodnim odnosima".

Saopštenje je uslijedilo nakon što je Albanija u srijedu objavila da prekida diplomatske odnose s Iranom kao odgovor na cyber napade koji su u julu ove godine izvršeni na internetske stranice Vlade te države, a odluku je u srijedu na društvenim mrežama potvrdio i premijer Albanije Edi Rama.

"Opsežna istraga pružila je nepobitne dokaze da je cyber agresiju na zemlju orkestrovala i sponzorisala Islamska Republika Iran", rekao je Rama u videoporuci.

Podsjetio je da je Albanija 15. jula bila meta "teškog cyber napada koji je imao za cilj uništenje digitalne infrastrukture Vlade Albanije i paralizovanje javnih usluga, kao i krađu podataka i elektronskih komunikacija iz vladinih sistema".

"Napad nije postigao svoj cilj. U poređenju s ciljevima agresora, šteta se može smatrati malom. Svi sistemi su vraćeni u rad i ništa nije nepovratno izgubljeno", rekao je albanski premijer.

Rama je dodao da je Vijeće ministara Albanije odmah donijelo odluku o prekidu diplomatskih odnosa s Iranom.

Odluka je diplomatskom notom saopštena Ambasadi Islamske Republike Iran, od koje je zatraženo da "kompletno diplomatsko, tehničko-administrativno i sigurnosno osoblje, napusti teritoriju Republike Albanije u roku 24 sata".


Sjedinjene Američke Države (SAD) također su "snažno" osudile navodni iranski cyber napad na njihovog NATO saveznika Albaniju, ističući da će poduzeti "dalje akcije da Iran pozove na odgovornost".

TRT Balkan / agencije