Iran je u srijedu isključen iz Komisije za status žena Ujedinjenih nacija (UN) zbog politike ove zemlje o pravima žena i djevojčica.       Foto: AP

Iran je u srijedu isključen iz Komisije za status žena Ujedinjenih nacija (UN) zbog politike ove zemlje o pravima žena i djevojčica.

Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a (ECOSOC) usvojilo je rezoluciju koju su izradile Sjedinjene Američke Države (SAD), a koja se odnosi na to da se Iran "odmah ukloni" iz Komisije za status žena (CSW) do kraja njenog mandata od 2022. do 2026. godine.

Dvadeset devet država članica glasalo je za rezoluciju. Protiv je glasalo osam, uključujući Rusiju i Kinu. Šesnaest je bilo uzdržano u 54-članom ECOSOC-u.

Komisija UN-a za status žena posvećena je promociji rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena.
Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da je rezolucija odgovor na apele iranskih žena i civilnog društva.

Iranski ambasador u UN-u Amir Saeed Iravani nazvao je taj potez SAD nezakonitim i optužio SAD da "pokušavaju iskoristiti UN za unapređenje svoje političke agende".

"Uklanjanje Irana iz Komisije UN-a za status žena je dobrodošao korak ka pozivanju iranskog rukovodstva na odgovornost za svoju dugu historiju diskriminacije i okrutnosti prema ženama i djevojčicama", rekao je Louis Charbonneau, direktor organizacije Human Rights Watch.

Kako je kazao, potreban je hitni koordinirani pritisak na Iran da okonča svoju kampanju nasilja, kredibilno krivično gonjenje pojedinaca koji su direktno odgovorni za ova užasna kršenja ljudskih prava i okončanje teške diskriminacije žena.

Iran se od sredine septembra suočava sa protestima nakon lišavanja slobode 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila policija za moral zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Iranske vlasti su ove sedmice pogubile dvojicu muškaraca zbog umiješanosti u višemjesečne proteste. Još devetoro ljudi osuđeno je na smrtnu kaznu.

Prema podacima organizacija za ljudska prava, privedene su hiljade ljudi, a smrtno je stradalo više od 200.

TRT Balkan / agencije