Dvije zemlje su se u martu ove godine složile da obnove svoje diplomatske odnose nakon maratonskih razgovora koji su trajali dvije godine.     Foto: AA

Iran i Saudijska Arabija će 9. maja međusobno ponovo otvoriti ambasade, izjavio je visokorangirani iranski diplomata u ponedjeljak.

Alireza Enayati, direktor za pitanja Perzijskog zaljeva u iranskom Ministarstvu vanjskih poslova, potvrdio je za državnu novinsku agenciju IRNA da će Teheran i Rijad ponovo otvoriti ambasade 9. maja.

Dvije zemlje su se u martu ove godine složile da obnove svoje diplomatske odnose nakon maratonskih razgovora koji su trajali dvije godine.

Enayati je rekao da je saudijska tehnička delegacija posjetila Iran prošle sedmice i pregledala ambasadu njihove zemlje u Teheranu, nakon čega je krenula u Mašhad kako bi pregledala tamošnji saudijski konzulat. Njihova posjeta uslijedila je nakon što su dvije delegacije iz Irana posjetile Saudijsku Arabiju.

Enayati je rekao da dvije zemlje žele da otvore ambasade i konzulate prije početka hadža, kako bi bio olakšan dolazak iranskih državljana u Meku, s ciljem obavljanja određenih obreda i posjete Kabi, najvećem islamskom svetištu.

Iran i Saudijska Arabija složili su se 6. aprila da ponovo otvore ambasade, pokrenu letove između dvije države i olakšaju izdavanje viza.

Šef iranske diplomatije Hossein Amir-Abdollahian sastao se ovog mjeseca u kineskom Pekingu s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom, prvi put nakon više od sedam godina.

Sastanak je uslijedio nakon što su Rijad i Teheran prošlog mjeseca neočekivano najavili obnovu diplomatskih odnosa, uz posredovanje Kine.

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj nakon prvog zvaničnog sastanka, navedeno je da su dvije države saglasne da prošire saradnju na svim poljima.

U deklaraciji koju su potpisali predstavnici dvije države dogovoreno je da se u roku od dva mjeseca (do maja) izvrše neophodne pripreme za ponovno otvaranje ambasada u Teheranu i Rijadu, kao i konzulata u Mešhadu i Džedi.

Dodaje se da je, osim međusobnog olakšavanja izdavanja viza državljanima dvije zemlje, dogovoren i nastavak letova i bilateralnih posjeta javnih zvaničnika i delegacija privatnog sektora.

U deklaraciji se ukazuje na prirodne resurse i ekonomske kapacitete Irana i Saudijske Arabije, te se naglašava da su dvije države spremne da otklone sve prepreke za proširenje međusobne saradnje.

Dvije države dogovorile su se i da intenziviraju saradnju u svim oblastima koje mogu doprinijeti sigurnosti i stabilnosti regiona i interesima naroda i zemalja regiona.

Rijad je prekinuo diplomatske veze nakon što su iranski demonstranti napali saudijske diplomatske misije 2016. godine, što je uslijedilo nakon što je Saudijska Arabija pogubila vođu šiitskih muslimana Nimr al-Nimra. Bila je to jedna u nizu kriza između dva dugogodišnja regionalna rivala.

TRT Balkan / agencije