Iranska državna televizija javlja da je tekst sporazuma objavljen zajedničkom izjavom Irana, Saudijske Arabije i Kine.     Foto: AA

Vlasti Irana i Saudijske Arabije postigle su sporazum o obnovi bilateralnih odnosa i uzajamnom otvaranju ambasada nakon sedam godina.

Visoki sigurnosni zvaničnici Irana i Saudijske Arabije, koji su 6. marta uz pomoć kineskih zvaničnika započeli pregovore u Pekingu, postigli su sporazum o normalizaciji odnosa između Teherana i Rijada.

Iranska državna televizija javlja da je tekst sporazuma objavljen zajedničkom izjavom Irana, Saudijske Arabije i Kine.

Isti izvor javlja da su se Iran i Saudijska Arabija dogovorili o obnovi diplomatskih odnosa i zajedničkom ponovnom otvaranju ambasada i drugih diplomatskih predstavništava u roku od dva mjeseca.

Uskoro se očekuje i sastanak ministara vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije koji će otkriti više detalja o procesu normalizacije njihovih odnosa.

U Saudijskoj Arabiji je početkom 2016. godine pogubljeno 47 osoba, uključujući šiitskog klerika Nimra al-Nimra, i to pod optužbom za terorizam. Ta pogubljenja izazvala su masovne proteste u Iranu i paljenje ambasade Saudijske Arabije u Teheranu i zgrade konzulata u Mashadu. Diplomatski odnosi dviju zemalja, koji su već bili zategnuti zbog krize u Jemenu, potpuno su prekinuti.

Zvaničnici Irana i Saudijske Arabije sastajali su se i u Bagdadu u aprilu 2021. godine kako bi uz posredovanje Iraka pokušali riješiti krizu bilateralnih odnosa.

TRT Balkan / agencije