Sjednice Parlamenta Iraka prekinute su do daljnjeg zbog postupanja pristalica pokreta Sadr.     Foto: Reuters

Odluku je objavio predsjednik iračkog parlamenta Mohammed al-Halbusi u pisanoj izjavi objavljenoj u iračkoj službenoj agenciji INA kasno u subotu.

Halbusi je naveo da država prolazi kroz teška i osjetljiva vremena, te da su neslaganja između stavova, pa i političkih pokreta normalna situacija u demokratski razvijenim zemljama.

Ističući da je rješenje dijalog bez obzira na veličinu nesuglasica, Halbusi je pozvao sve političke stranke da daju prioritet interesima države, apelujući na mirno djelovanje i zaštitu državne imovine.

Ranije u subotu pristalice iračkog vjerskog poglavara Muktade al-Sadra upali su u zgradu parlamenta unutar jako utvrđene "Zelene zone" prijestolnice Bagdada drugi put u tri dana, te su spriječili održavanje planirane sjednice parlamenta.

Demonstranti su viđeni kako mašu iračkim zastavama i slikama Sadra unutar parlamenta, dok su hiljade protestovale ispred u jeku duboke političke krize koja je ostavila Irak bez vlade od oktobarskih izbora.

Zbog političkih razlika nova iračka vlada nije formirana od prijevremenih parlamentarnih izbora održanih prošlog oktobra.

Koordinacioni okvir, koalicija šiitskih stranaka bliskih Iranu, nominirala je početkom sedmice Mohammeda al-Sudanija za novog premijera Iraka. Al-Sudanijevoj nominaciji protivi se šiitski klerik Al-Sadr, čija je stranka pobijedila na prošlogodišnjim općim izborima u Iraku.

TRT World