"Ovo će biti slično sigurnosnom sporazumu potpisanom između Iraka i Irana", dodao je glasnogovornik iračke Vlade.      Foto:AA

Posjeta turskog predsjednika Iraku u ponedjeljak dovest će do "kvalitativnog skoka" u odnosima između dviju zemalja, kazao je glasnogovornik iračke Vlade Basim Al-Awadi u intervjuu za Anadolu.

Pripreme za ovu značajnu posjetu predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Iraku počele su prije otprilike godinu dana, rekao je Al-Awadi.

Što se tiče pitanja o kojima će se raspravljati tokom Erdoganovih razgovora u Bagdadu, Al-Awadi je rekao da su zajedničke komisije završile rad na pitanjima kao što su voda, projekt Puta razvoja koji povezuje Perzijski zaljev s Turkiye, prisutnost terorističke grupe PKK u Iraku i ulaganja turskih kompanija u Irak.

"Vrlo važan i strateški sporazum bit će potpisan između predsjednika Erdogana i premijera Mohammeda Shia' Al Sudanija o pitanju vode. Turska je jedna od uspješnih zemalja u gospodarenju i korištenju voda u cijelom svijetu i ima značajno iskustvo na ovom polju. Unutar ovog okvira bit će potpisan veliki iznenađujući sporazum", rekao je Al-Awadi.

Napomenuvši kako je iračko Vijeće za nacionalnu sigurnost nedavno proglasilo PKK zabranjenom organizacijom, Al-Awadi je rekao: "Dobit će status 'izbjeglica' pod nadzorom UN-a u Iraku i neće imati nikakvu stranačku ili političku aktivnost."

"Ovo će biti slično sigurnosnom sporazumu potpisanom između Iraka i Irana", dodao je glasnogovornik iračke Vlade.

U više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK – koji je na listi terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i Evropske unije – odgovoran je za smrt 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad. Teroristi PKK se često skrivaju u sjevernom Iraku, preko granice, kako bi planirali napade u Turkiye.

Al-Awadi je također naglasio partnerstvo između Iraka i Turkiye na projektu Puta razvoja, navodeći da ovaj projekt predstavlja kamen temeljac Erdoganove posjete Iraku.

"Glavna središta projekta Puta razvoja su Irak i Turkiye. U tom smislu će se također sklopiti značajni sporazumi. Također će se razgovarati o ulozi turskih kompanija u ovom projektu u Iraku", dodao je Al-Awadi.

Turski predsjednik Erdogan nakon 12 godina prvi put posjećuje susjedni Irak, a sa najvišim iračkim zvaničnicima će se sastati u Bagdadu i Erbilu, saopćeno je ranije.

TRT Balkan / agencije