Ministarstvo komunikacija saopćilo je 6. avgusta da je odluka o zabrani pristupa Telegramu donesena na zahtjev visokih državnih organa. / Photo: Reuters

Vlasti Iraka od danas su ponovo omogućile pristup društvenoj mreži Telegram, koja je u toj zemlji bila blokirana od 6. augusta.

Zabrana će biti ukinuta po uputama premijera Mohammada Shiya al-Sudanija, navodi se u saopćenju resornog Ministarstva komunikacija.

“Zabrana je ukinuta nakon što je kompanija koja je vlasnik aplikacije odgovorila na zahtjeve organa sigurnosti da se identifikuju stranke koje su zloupotrijebili podatke građana“, navedeno je u saopćenju.

Iz Bagdada je dalje poručeno da Irak nije protiv slobode izražavanja, ali da je važna posvećenost kompanija koje imaju aplikacije za društvene mreže da poštuju zakone zemlje, sigurnost i korisničke podatke.

Ministarstvo komunikacija saopćilo je 6. avgusta da je odluka o zabrani pristupa Telegramu donesena na zahtjev visokih državnih organa.

Obrazloženje ove odluke bilo je “sprečavanje curenja privatnih podataka koji pripadaju državi i zaštita ličnih podataka građana“.

Šiitske milicije koje podržava Iran i koje aktivno koriste platformu društvenih medija u Iraku oštro su reagirale na ovaj korak.

Tvrdili su da je SAD dao iračkoj vladi nalog da zatvori Telegram.

TRT Balkan / agencije