Nasilje je prvo izbilo u južnom gradu Basri u srijedu nakon što je član Saraya al-Salam ubijen u sukobima s Asaibom Ahl al-Haqom.     Foto: Reuters

Najmanje dvoje ljudi poginulo je u četvrtak u sukobima između suparničkih šiitskih milicija u gradu Basri na jugu zemlje, javljaju lokalni mediji.
Nasilje je izbilo kasno u srijedu i nastavilo se do četvrtka između pripadnika milicije povezanih sa šiitskim imamom Muqtadom al-Sadrom i suparničkim blokom Coordination Framework, koalicijom grupa bliskih Iranu, navode mediji pozivajući se na iračke sigurnosne izvore.

Još nije bilo komentara iračkih vlasti o nasilju.
Do sukoba je došlo u jeku rastućih napetosti u Iraku nakon što je više od 30 demontranata ubijeno u ponedjeljak kada su Sadrove pristalice upale u republikansku palaču, u kojoj je sjedište vlade u Bagdadu, nakon što je vođa rekao da se povlači iz politike.

Iračka grupa zatvara urede nakon sukoba

Vođa grupe Shia Asa’ib Ahl al-Haq u četvrtak je naredio zatvaranje ureda oružane frakcije širom Iraka do daljnjeg.

Ovaj potez uslijedio je nakon smrtonosnih sukoba sa Saraya al-Salamom (Mirovne brigade), milicijom povezanom sa šiitskim imamom Muqtadom al-Sadrom, u kojima su poginule četiri osobe.

Nasilje je prvo izbilo u južnom gradu Basri u srijedu nakon što je član Saraya al-Salam ubijen u sukobima s Asaibom Ahl al-Haqom.

Asa'ib Ahl al-Haq jedna je od snaga povezanih s Koordinacijskim okvirom, koalicijom šiitskih frakcija bliskih Iranu.

Sporovi između koalicije i Sadra spriječili su formiranje nove vlade u Iraku od posljednjih izbora 10. oktobra 2021.

Više od 30 demonstranata ubijeno je u ponedjeljak kada su pristalice Sadra upale u republikansku palaču, u kojoj je sjedište vlade u Bagdadu, nakon što je vatreni vođa rekao da se povlači iz politike.

TRT Balkan