Jafer je kazao da se nekolicina Jezida iz kampova ranije vraćala u Sinjar, ali da su se ponovo vratili zbog sigurnosnih problema, nezaposlenosti i nedostatka usluga u okrugu pod okupacijom terorističke organizacije PKK.     Foto: AA

Iračke vlasti prolongirale su odluku o zatvaranju kampova u kojima su zbrinuti Jezidi, koji zbog okupacije terorističke organizacije PKK nisu u mogućnosti da se vrate u svoje domove u okrugu Sinjar u Mosuluo.

Jezidi su pobjegli iz Sinjara nakon napada terorističke organizacije Daesh u augustu 2014. godine i sklonili se u kampove u Duhoku, gdje već deset godina žive daleko od svojih domova, jer su njihovu regiju okupirali teroristi PKK-a.

Uprkos nedavnoj odluci iračkog Ministarstva za migracije da zatvori kampove do 30. jula 2024. godine, Jezidi nastavljaju teški život u kampovima, jer se nastavlja okupacija terorističke organizacije PKK u Sinjaru.

Koordinator Uprave za migracije i vanredne situacije u Duhoku Pir Deyan Pir Jafer rekao je za Anadolu da je Bagdad donio odluku u vezi s kampovima bez konsultacija s regionalnom administracijom iračkih Kurda (KRG) i Jezidima iz Sinjara.

"Naknadno su održane konsultacije s iračkom centralnom vladom kako bi se pronašao prikladniji mehanizam u vezi sa situacijom u kampovima. Kampovi su i dalje takvi kakvi jesu i ova odluka je prolongirana", kazao je Jafer.

Jafer je kazao da se nekolicina Jezida iz kampova ranije vraćala u Sinjar, ali da su se ponovo vratili zbog sigurnosnih problema, nezaposlenosti i nedostatka usluga u okrugu pod okupacijom terorističke organizacije PKK.

TRT Balkan / agencije