Navodeći da su Iranu uvijek otvorena vrata za učešće u projektu, Sadavi je rekao: "Bilo je pregovora između strana i ima pozitivnih rezultata."        Foto: AA

Irački ministar saobraćaja Rezzak Muheybes es-Sadavi izjavio je da se projekat "Razvojni put", koji će povezati Irak s Evropom preko Turkiye, ne odnosi samo na željeznice i autoputeve, već će omogućiti ekonomsku integraciju za zemlje koje su partneri u projektu.

Ministar Sadawi je primio delegaciju koja je na poziv iračkog premijera posjetila glavni grad Bagdad i Basru, među kojima su novinari, poslovni ljudi i akademski radnici.

Sadavi je tokom sastanka govorio o Projektu razvojnog puta, kojim se planira otvaranje Iraka ka Evropi preko Turkiye, i naveo da će projekat imati međunarodnu i regionalnu podršku, povećati komercijalni kvalitet i smanjiti troškove transporta.

Ističući da su zemlje koje učestvuju projektu koji će biti nova međunarodna trgovinska ruta između Azije i Evrope, uspostavile međusobne delegacije za tehničke norme, Sadavi je naveo da strane razmatraju i finansijske alternative.

Sadavi je podsjetio da je luka Grand Faw, koja se nalazi u Basri na jugu Iraka početna tačka projekta, izgrađena na 54 kvadratna kilometra i da će biti najveća luka u regionu kada bude završena.

Napominjući da će luka početi s radom sredinom 2025. godine, Sadavi je rekao da će luka uključivati ​​veliku vojnu bazu, petrohemijske rafinerije, skladišta prirodnog gasa i postrojenja za prečišćavanje vode.

Ističući da će oko luke biti izgrađene stambene i industrijske zone, ministar je rekao da će "Poluostrvo Faw biti najveće industrijsko i turističko područje na Bliskom istoku".

Srce projekta "Razvojni put"

Sadavi je napomenuo da će luka ponuditi ozbiljnu dodatnu vrijednost globalnoj i regionalnoj trgovini s Projektom razvojnog puta i rekao: "Luka Grand Faw će biti srce projekta 'Razvojnog puta'."

Navodeći da italijanska kompanija PEG Infrastructure nastavlja studije izvodljivosti na trasi projekta, koji će, počevši od luke, biti povezan s turskom granicom s 1.200 kilometara autoputa i željezničkih pruga, Sadavi je rekao: "75 posto skica projekta pruge je završena. Putnički vozovi su dugi 300 kilometara. Brzina vozova koji će dopremati robu biće 140 kilometara na sat."

Navodeći također da je skica autoputa koja će se graditi u okviru projekta završena 65 posto, Sadavi je naveo da se nastavljaju sastanke s italijanskom konsultantskom kompanijom oko pitanja eksproprijacije i gradnje objekata u regijama gdje prolaze autoput i pruga.

Sadavi je također naveo da se radi na posebnom zakonu za luku Grand Faw kako bi se ponudile mogućnosti investitorima i poslovnim ljudima.

Projekat ekonomske integracije

Projekat će proći kroz Basru, Nasiriyah, Samawah, Diwaniya, Nadžaf, Karbalu, Babil, Bagdad, Samarra, Beyji, Saladin, Mosul, Rabia, Duhok i Fishapur i stići u Evropu preko Turkiye morskim putem preko luke Ceyhan ili kopnom preko Istanbula.

Očekuje se da će ukupni troškovi izgradnje željeznica i autoputeva dostići 17 milijardi dolara.

Ističući da projekat prolazi kroz periferiju gradova na zapadu Iraka, a ne kroz njih, Sadavi je naveo da su na ovaj način minimizirali probleme eksproprijacije i lakše savladali prepreke.

Navodeći da planiraju da uspostave industrijske gradove oko željeznica i autoputeva koji će se protezati od Basre do Fishapura, Sadavi je rekao: "Projekat razvojnog puta nije samo o željeznicama i autoputevima, kako se navodi u medijima. Ovo je ekonomska integracija, projekat će omogućiti ekonomsku integraciju zemalja koje su partneri u projektu."

Sadavi je rekao da će biti uspostavljeno i "Vijeće ministara" za praćenje i koordinaciju procesa u Projektu razvojnog puta u okviru četverostranog memoranduma o razumijevanju potpisanog između Turkiye, Iraka, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) tokom posjete predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Iraku 22. aprila. Naveo je da su i zemlje otvorene za učešće u projektu.

Ministar Sadavi, koji je rekao da je otvoren za učešće susjednih zemalja u projektu, najavio je da će prvi sastanak ministara saobraćaja četiri zemlje biti održan narednih dana.

S Egiptom nema kontakta

Navodeći da su Iranu uvijek otvorena vrata za učešće u projektu, Sadavi je rekao: "Bilo je pregovora između strana i ima pozitivnih rezultata."

Naglasio je da je Projekat razvojnog puta povoljniji projekat u odnosu na Suecki kanal. Prema njegovim riječima, projekat će uštedjeti 12-15 dana u vremenu transporta i time biti isplativ u transportnim troškovima. Luka Grand Faw će biti i slobodna komercijalna zona.

Ističući da Irak nije u političkoj konkurenciji ni sa jednim akterom u vezi s projektom i da žele da taj projekat drže podalje od politike, Sadavi je naveo da nema kontakta s Egiptom.

Naveo je da će "Razvojni put" stvoriti nove mogućnosti u regionalnoj i globalnoj trgovini, te dodao: "Razvojni put je projekat fokusiran na ekonomiju koji je potpuno udaljen od politike. Nećemo se nadmetati ni s jednom stranom. Irak i Turkiye imaju privilegije u pogledu svog geografskog položaja. Ovo ćemo iskoristiti za dobrobit naših ljudi."

Zahtjev od KRG-a za promjenu rute

Regionalna vlada iračkih Kurda (KRG) zahtijeva da Projekat razvojnog puta prolazi kroz njenu teritoriju.

Osvrćući se na zabrinutost i očekivanja KRG-a u vezi s projektom, ministar Sadavi je rekao: "Vođeni su pregovori sa Erbilom. S kurdske strane su davani prijedlozi za promjenu rute. Međutim, prijedlog je odbijen od strane italijanske kompanije i Ministarstva saobraćaja. Italijanski konsultant naglasio je da treba nastaviti sadašnju rutu."

Ističući da je sadašnja trasa Razvojnog puta povoljnija u smislu troškova i vremena, Sadavi je dodao: "Neće biti potrebe da se gradi ni tunel ni most na ovoj trasi. Samo jedan most će biti izgrađen u okviru projekta."

Sadavi je naveo da će projekat proći 4,5 kilometara od Duhoka i stići do turske granice preko Fishapura.

Dok traje neizvjesnost između Erbila i Bagdada u pogledu upravljanja novom graničnim prelazom koja je planirana da se uspostavi u Ovakoyu u okviru projekta, ministar Sadavi je naveo da će pregovori o upravljanju graničnim prelazom biti vođeni uskoro.

TRT Balkan / agencije