Dvije zatvorske kazne izrečene su Khanu skoro sedmicu prije opštih izbora u toj južnoazijskoj zemlji.      Foto: Reuters

Sud za borbu protiv korupcije u Islamabadu donio je odluku dan nakon što je Khana i bivšeg ministra vanjskih poslova Shaha Mahmooda Qureshija drugi pakistanski sud osudio na deset godina zatvora za razotkrivanje službene tajne, kada je mahao povjerljivim diplomatskim pismom na skupu 2022. godine.

Dvije zatvorske kazne izrečene su Khanu skoro sedmicu prije opštih izbora u toj južnoazijskoj zemlji.

Khan i njegova supruga su u posljednjem pravnom postupku optuženi da su nanijeli gubitke državnoj blagajni tako što su nezakonito kupovali strane poklone po jeftinijim cijenama i prodavali ih po mnogo višim cijenama.

Sudija Muhammad Bashir je također zabranio paru obavljanje svih javnih funkcija u periodu od deset godina i izrekao izrekao novčanu kaznu od oko 5,6 miliona dolara.

Khana je u augustu prošle godine još jedan sud osudio na tri godine zatvora u istom "slučaju Toshakhana" koji je pokrenula Izborna komisija Pakistana, zbog skrivanja detalja o poklonima koje su mu dali strani lideri dok je bio premijer od 2018 do 2021.

Nakon toga mu je Izborna komisija zabranila obavljanje javnih funkcija na pet godina.

Visoki sud u Islamabadu je, međutim, kasnije suspendovao kaznu i naložio njegovo puštanje na slobodu nedeljama kasnije.

Bivši igrač kriketa suočava se s nizom optužbi, a smijenjen je glasanjem o nepovjerenju u aprilu 2022. godine. Od augusta prošle godine nalazi se zatvoru u blizini Islamabada.

TRT Balkan / agencije