Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid.     Foto: AA

Izraelski zvaničnici osudili su zahtjev Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za izdavanje naloga za hapšenje premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta zbog ratnih zločina u Pojasu Gaze.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) podnio je zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i trojice čelnika Hamasa, među kojima i Ismaila Haniyeha.

Tužilac Karim Khan je u saopštenju naveo da ima razumne osnove da vjeruje da Netanyahu i Gallant snose krivičnu odgovornost za "ratne zločine i zločine protiv čovječnosti" počinjene na teritoriji Palestine, u Pojasu Gaze, od najmanje 8. oktobra.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao je zahtjev MKS-a "istorijskom sramotom koja će se pamtiti zauvijek".

Katz je rekao da će njegovo ministarstvo otvoriti odjel fokusiran na "borbu protiv odluke koja prvenstveno ima za cilj da zaveže ruke Izraelu i spriječi ga da iskoristi svoje pravo na samoodbranu."

Ministar finansija Bezalel Smotrich optužio je MKS za antisemitizam, rekavši da aplikacija pokazuje "licemjerje i mržnju prema Jevrejima."

Ekstremistički ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir pozvao je na ignorisanje poteza ICC-a protiv Netanyahua i Gallanta i na pojačanje napada na Hamas u Gazi, "dok ne budu potpuno uništeni".

Opozicioni lider Yair Lapid opisao je odluku MKS-a kao "strašan politički neuspjeh".

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.

Više 35.500 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.300 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije