Humza Yousaf je prvi musliman koji će predvoditi veliku britansku stranku.     Foto: Reuters

Humza Yousaf je postao prvi musliman koji će voditi glavnu britansku stranku i trebao bi biti potvrđen kao prvi vođa etničke manjine decentralizovane vlade u UK.

Yousaf je bio u trci sa škotskom ministricom finansija Kate Forbes i bivšom ministricom za sigurnost zajednice Ash Regan za zamjenu Nicole Sturgeon na mjestu lidera SNP-a i prvog ministra Škotske.

Yousaf je dobio 48,2 posto glasova, Forbes je zaostala sa 40,7 posto, a Ash Regan 11,1 posto u prvom krugu izbora, navodi SNP.

U drugom krugu je pobijedio na izborima sa 52,1 posto, dok je Forbes dobila 47,9 posto glasova.

“Čestitam Humzi Yousafu, koji je izabran za novog lidera SNP-a i sljedećeg prvog ministra Škotske. Hajmo zajedno izgraditi bolju Škotsku“, poručili su iz SNP-a na Twitteru.

On bi trebao naslijediti Sturgeon koja je prošlog mjeseca podnijela ostavku na najvišem političkom položaju u zemlji, kao i na čelu SNP-a.

37-godišnji škotski političar Yousaf, koji se pridružio SNP-u 2005. godine, bio je i prvi južnoazijski i prvi muslimanski sekretar kabineta koji je služio u škotskoj vladi.

U maju 2011. godine, Yousaf je sa 26 godina izabran u škotski parlament kao dodatni član za regiju Glasgow, postavši najmlađi MSP koji je izabran u škotskom parlamentu.

TRT Balkan / agencije