Evropa je tokom godina pretvorila hidžab, maramu koju nose neke muslimanke, u pitanje koje izaziva podjele.        Foto: AA

Najviši sud Evropske unije presudio je da javne vlasti u državama članicama mogu zabraniti zaposlenima da nose znakove vjerskih uvjerenja, poput islamske marame za glavu.

Sud pravde Evropske unije (CJEU) rekao je u utorak da se politika stroge neutralnosti koja je imala za cilj uspostavljanje neutralnog administrativnog okruženja može smatrati opravdanim i legitimnim ciljem.

Dodalo se da bi i druga javna uprava imala opravdanje ako bi odlučila da odobri, na opći i neselektivni način, nošenje vidljivih znakova uvjerenja.

Sud je rekao da su vlasti u državama članicama imale diskreciono pravo u osmišljavanju neutralnosti javne službe koju namjeravaju promovirati.

Međutim, ovaj cilj se mora ostvarivati na dosljedan i sistematičan način, a mjere moraju biti ograničene na ono što je striktno neophodno, rekao je sud.

Na nacionalnom sudu je bilo da provjeri da li su ovi zahtjevi ispoštovani.

Diskriminirajući korak usmjeren je na odjeću muslimanki

Slučaj je došao u CJEU nakon što je službenici istočne belgijske općine Ans rečeno da ne može nositi muslimansku maramu na glavi.

Općina je naknadno promijenila uvjete zapošljavanja kako bi od svojih zaposlenih zahtijevala da poštuju strogu neutralnost tako što ne nose očigledne znakove vjerskih ili ideoloških uvjerenja.

Dotična žena je pokrenula pravni spor, rekavši da joj je povrijeđeno pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Evropa je godinama pretvorila hidžab, maramu koju nose neke muslimanke, u diskriminatorno pitanje širom Evrope.

TRT Balkan