Poznat po svojim kontroverznim odlukama koje su oblikovale svjetsku politiku, Kissinger je bio naširoko osuđivan u zemlji i van SAD-a, posebno zbog svoje uloge u bombardiranju Kambodže i invaziji na južni Vijetnam 1970. godine. Foto: AA

Bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost i američki državni sekretar Henry Kissinger preminuo je u svojoj 100. godini.

U izjavi objavljenoj na Kissingerovoj ličnoj web-stranici objavljeno je da je bivši državni sekretar preminuo u svom domu u Connecticutu, u dobi od 100 godina.

Kissinger, dijete jevrejske porodice koja je pobjegla iz nacističke Njemačke, bio je državni sekretar između 1973. i 1977., pokrivajući razdoblja američkih predsjednika Richarda Nixona i Geralda Forda te kao savjetnik za nacionalnu sigurnost između 1969. i 1975. godine.

Poznat po svojim kontroverznim odlukama koje su oblikovale svjetsku politiku, Kissinger je bio naširoko osuđivan u zemlji i van SAD-a, posebno zbog svoje uloge u bombardiranju Kambodže i invaziji na južni Vijetnam 1970. godine.

Kissinger je posebno kritiziran zbog činjenice što su većina bombi bačenih na Kambodžu bile kasetne, koje su nastavile ubijati i sakatiti civile decenijama nakon završetka rata.

TRT Balkan / agencije