Novinska agencija Fars objavila je da je helikopter koji je prevozio Raisija izveo prinudno slijetanje zbog guste magle i da je Raisi otputovao kopnom u Tabriz.     Foto: Reuters Archive

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je nesreću.

Državna novinska agencija IRNA objavila je da su na mjesto incidenta u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan, navodno stigli timovi hitne pomoći. Međutim, očekuje se da će operacija trajati dugo zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Prema iranskoj državnoj televiziji, helikopter iz konvoja predsjednika Raisija koji je sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevom prisustvovao otvaranju brane na granici dvije zemlje, doživio je nesreću.

Novinska agencija Tesnim navela je da je helikopter koji je doživio nesreću prevozio predsjednika Raisija.

Novinska agencija Fars objavila je da je helikopter koji je prevozio Raisija izveo prinudno slijetanje zbog guste magle i da je Raisi otputovao kopnom u Tabriz.

Iranska državna televizija je također navela da je helikopter koji je prevozio Raisija prinudno sletio i da su ekipe prve pomoći poslate na mjesto nesreće.

U konvoju predsjednika Raisija bila su tri helikoptera.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Vahidi rekao je da je helikopter u kojem je bio predsjednik morao je prinudno sletjeti zbog loših vremenskih uslova.

Guverner iranske regije Istočni Azerbejdžan objavio da još ne može dati informacije o mogućim žrtvama u vezi s nesrećom helikoptera u kojem je bio i Raisi.

Navodno su u helikopteru s predsjednikom bili i Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, imam za molitvu petkom u Tabrizu, kao i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian.

Loše vrijeme i magla onemogućavaju potragu iz vazduha

Pokušaji potrage i spašavanja nisu mogli biti izvedeni iz vazduha zbog lošeg vremena, izjavio je predsjednik iranskog Crvenog polumjeseca Pir Husein Kulivend.

Objasnio je da zbog nepovoljnih vremenskih uslova i jake magle u regionu trenutno nije moguće letjeti spasilačkim helikopterima Crvenog polumjeseca, ali da ekipe pretražuju teren.

On je za državnu televiziju rekao da je 40 timova za brzo reagovanje poslano u to područje kako bi pomogli u operaciji potrage i spašavanja.

„Riječ je o timovima iz gradova Teherana, Alborza, Ardabila, Zanjana i istočnog i zapadnog Azerbejdžana, uključujući 200 hitnih i specijalizovanih spasilaca“, rekao je on.

Osim toga, 15 timova Crvenog polumjeseca ANST (psi tragači) zajedno sa dva drona Crvenog polumjeseca su stavljeni u službu da traže tragove helikoptera u kojem se nalazi predsjednik i njegov tim.

„Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i drugi visoki zvaničnici izvršio je u nedjelju teško slijetanje u sjeverozapadnu provinciju Istočni Azerbejdžan“, javila je iranska državna TV.

Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashem.

Državni mediji navode da je najmanje 20 timova za hitne intervencije iz provincija Istočni Azerbejdžan, Ardabil i Zanjan odmah upućeno na mjesto događaja i da su trenutno uključeni u spasilačke operacije.

Još nema izvještaja o stanju onih koji su bili u helikopteru, uključujući Raisija. Zbog planinskih terena i guste magle, operacija potrage i spašavanja će vjerovatno trajati nekoliko sati.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je za državnu televiziju da se delegacija koju je predvodio Raisi vraćala sa ceremonije otvaranja brane na granici Azerbejdžana i Irana.

On je rekao da je jedan od helikoptera u konvoju iranskog predsjednika morao da izvrši "teško slijetanje" zbog loših vremenskih uslova, dodajući da je više spasilačkih timova uključeno u akciju.

Ali Bahadori Jahromi, portparol vlade, na društvenoj mreži X naveo je da je održana sjednica vlade u nedjelju o incidentu u istočnom Azerbejdžanu.

„Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik, koji je predsjedavao sjednicom, odmah je otputovao u sjeverni grad Tabriz zajedno s drugim zvaničnicima vlade“, rekao je Jahromi.

TRT Balkan / agencije