Haniyeh je govorio na 6. Generalnoj skupštini Svjetske unije muslimanskih učenjaka.      Foto: AA

Šef Političkog ureda Hamasa Ismail Haniyeh rekao je da Izrael, unatoč genocidu i masakrima koje je počinio, nije mogao postići niti jedan od svojih ciljeva u svojim napadima na Gazu.

Haniyeh je govorio na 6. Generalnoj skupštini Svjetske unije muslimanskih učenjaka održanoj u Dohi, glavnom gradu Katara.

Haniyeh je rekao kako Izrael planira uništiti Hamas, spasiti zatvorenike i napadima na Gazu prisiliti Palestince da migriraju.

"Unatoč genocidu i masakru koji je počinio u Gazi, Izrael nije mogao postići niti jedan od svojih ciljeva", rekao je Heniyyeh.

Navodeći da, unatoč gotovo 100 dana od napada, izraelska obavještajna služba, njeni zapadni saveznici i bespilotne letjelice koje lete iznad Gaze nisu uspjele spasiti niti jednog zarobljenika, Haniyeh je istaknuo da spašavanje zatvorenika živih ovisi o oslobađanju svih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Govoreći o izraelskim planovima za prisilnu migraciju, Haniyeh je rekao: "Ovi ciljevi nisu uspjeli kao rezultat otpora palestinskog naroda i predanosti njihovoj zemlji."

TRT Balkan / agencije