Glavna tema razgovora bilo je zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze.      Foto: AA

Politički šef Hamasa Ismail Haniyeh razgovarao je s vršiocem dužnosti ministra vanjskih poslova Irana Alijem Bagherijem u Kataru, a glavna tema razgovora bilo je zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze.

Iz Hamasa su saopćili da je razgovor održan sa fokusom na situaciju na Bliskom istoku i naporima da se zaustavi izraelski napad na Gazu.

Bagheri je ukazao na iranske napore da podrži Palestince na međunarodnom planu, uključujući Organizaciju islamske saradnje, BRICS i Šangajsku organizaciju za saradnju.

Indirektni pregovori između Izraela i Hamasa uz posredovanje SAD, Katara i Egipta do sada nisu uspjeli da donesu dogovor o trajnom prekidu vatre koji omogućava razmjenu zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael izvodi kontinuirane napade na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine.

Više od 37.400 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a više od 85.600 je povrijeđeno. Gradovi Gaze su devastirani, a humanitarna pomoć teško dolazi zbog izraelske potpune opsade.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije