Hamas je pozvao “sve organizacije za ljudska prava i humanitarne institucije da interveniraju”.         Foto: AA

Palestinska grupa otpora Hamas u petak je osudila zarobljavanje raseljenih civila u školi u Pojasu Gaze od strane izraelske vojske, rekavši da je "skidanje odjeće s njih" djelo "terorističkih milicija".

"Zločin hapšenja, pretresa prognanih civila, skidanja odjeće s njih i fotografiranje je čin koji mogu izvršiti samo plaćenici i terorističke milicije lišene svake vrijednosti", navodi se u saopćenju Hamasa, te je dodano:

“Hapšenje grupe raseljenih civila u školi u Pojasu Gaze od nacističke okupacijske vojske (izraelske vojske) i skidanje s njih odjeće na ponižavajući način očit je cionistički zločin".

Hamas je pozvao “sve organizacije za ljudska prava i humanitarne institucije da interveniraju”.

Snimci desetaka palestinskih muškaraca skinutih do donjeg rublja koje su okupili izraelski vojnici kruže društvenim mrežama.

Palestinska novinarka Diaa al-Kahlout, koja radi za "Alaraby Aljadeed", bila je među uhapšenima i pretresena.

Izrael je nastavio svoju vojnu ofanzivu na pojas Gaze 1. decembra nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze sa palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 17.177 Palestinaca je ubijeno, a više od 46.000 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

Izraelski broj poginulih u napadu na Hamas iznosi 1.200, prema zvaničnim podacima.

TRT Balkan / agencije