Al-Rishq je rekao da dostavljanje humanitarne pomoći u Gazi "neće poboljšati narušen imidž SAD".           Foto: AA

Palestinska grupa Hamas optužila je u srijedu Sjedinjene Američke Države (SAD) da su saučesnici u izraelskom ratu "genocida" u Pojasu Gaze.

"Američka administracija i predsjednik Joe Biden su punopravni partneri u genocidnom ratu izraelske okupacije protiv našeg naroda u Gazi", saopštio je jedan od vođa grupe Izzat al-Rishq.

Biden je u utorak rekao da je lopta sada "u rukama Hamasa" za postizanje sporazuma o prekidu vatre s Izraelom u Pojasu Gaze.

"Trenutno je u rukama Hamasa. Izraelci su sarađivali. Postojala je racionalna ponuda. Za nekoliko dana ćemo znati šta će se dogoditi. Potreban nam je prekid vatre", rekao je Biden novinarima.

Al-Rishq je rekao da dostavljanje humanitarne pomoći u Gazi "neće poboljšati narušen imidž SAD".

Američki mediji objavili su u srijedu da je Washington podnio nacrt rezolucije Savjetu bezbjednosti UN-a kako bi podržao "trenutni prekid vatre u Gazi od oko šest sedmica zajedno s oslobađanjem svih talaca".

Taj potez dolazi pošto indirektni pregovori u Egiptu između Hamasa i Izraela nisu uspjeli postići napredak u sporazumu o prekidu vatre u Gazi.

SAD, glavni saveznik Izraela, stavio je veto na tri nacrta rezolucija koje je nekoliko zemalja predstavilo u Savjetu bezbjednosti UN-a posljednjih mjeseci o "trenutnom prekidu vatre" u Gazi.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno 30.717, a ranjeno 72.156 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije