Bereke je rekao da je obavijestio posrednike da podržava svaku inicijativu kojom će se ostvariti zahtjevi palestinskog naroda.               Foto: Reuters

Ali Bereke, šef Hamasovog odjela za nacionalne odnose sa inostranstvom, izjavio je da je pokret "pozitivno" odgovorio na najnoviji pokušaj postizanja sporazuma kojim bi se garantovao prekid vatre u Gazi i da podržava svaku inicijativu kojom će se ostvariti zahtjevi palestinskog naroda.

Bereke je za Anadolu govorio o posljednjem pokušaju prekida vatre i stavu pokreta Hamas po ovom pitanju.

"Hamas i palestinske grupe otpora otvoreni su za svaku inicijativu koja će realizovati zahtjeve palestinskog naroda, posebno za trajni prekid vatre, potpuno povlačenje cionističke okupacione vojske iz Pojasa Gaze, povratak raseljenih u njihove domove i rekonstrukcija i izgradnja Gaze", rekao je Bereke.

Naveo je da je pokret "pozitivno odgovorio" na nove inicijative Egipta i Katara za prekid vatre.

Bereke je rekao da je obavijestio posrednike da podržava svaku inicijativu kojom će se ostvariti zahtjevi palestinskog naroda.

"Kao pokret Hamas, naša dužnost je da se odupremo okupaciji, oslobodimo naše zemlje, obnovimo naše svetinje i radimo na odbrani našeg palestinskog naroda. Ako nova inicijativa okonča agresiju na palestinski narod i osigura povlačenje okupacije armije, pozdravit ćemo je pozitivno", kazao je Bereke.

Dotakao se i trenutnog statusa pregovora i negativnog stava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua prema prekidu vatre.

"Lopta je u polju Izraela. Zato što zločinac izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbija trajni prekid vatre i uvijek naglašava da želi da nastavi svoju agresiju na palestinski narod. Netanyahu uvijek vara, laže i želi da produži rat. Zato što kada rat prestane, on je u cionističkoj formaciji zbog optužbi za korupciju. Zato on odlaže ovaj rat, produžava ga i doživljava ovaj rat kao lični rat za sebe", pojasnio je Bereke.

Istakao je da su "Netanyahuovi zločini premašili nacističke zločine u Drugom svjetskom ratu".

Ponovio je svoj poziv međunarodnoj zajednici i Međunarodnom sudu pravde da "kazne Netanyahua i njegov tim kao ratne zločince protiv čovječnosti".

Još nije poznato gdje će se održati naredni pregovori na kojima će se razgovarati o razmjeni zarobljenika. Prethodno su domaćini indirektnih pregovora za razmjenu zarobljenika između Izraela i Hamasa bili Kairo, glavni grad Egipta, i Doha, glavni grad Katara.

Izvještava se da je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant, na sastanku sa rođacima zatvorenika, rekao da je administracija Tel Aviva "bliža nego ikad" sporazumu o razmjeni zatvorenika sa palestinskim grupama u Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije