Neprijateljstva se, međutim, nastavljaju nesmanjenom žestinom, a isporuke pomoći i dalje su nedovoljne za rješavanje humanitarne katastrofe.          Foto: Reuters

Hamas je objavio da insistiranje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na kopnenom napadu na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze predstavlja otvoreno prkošenje svim međunarodnim upozorenjima.

"Netanyahu nastavlja koristiti vjersku retoriku kako bi postigao političke ciljeve, dodatno potpirujući razarački rat protiv našeg naroda u Pojasu Gaze", objavio je Hamas.

U saopštenju se navodi da Netanyahu otvoreno prkosi svim međunarodnim upozorenjima.

"Netanyahuova namjera da počini zločin u Rafahu predstavlja izazov svim međunarodnim stavovima koji upozoravaju na bilo kakvu vojnu operaciju u gradu", dodaje se.

Netanyahu je u nedjelju izjavio da će izraelska vojska ući u Rafah i ostvariti pobjedu.

Također, u saopćenju Ureda izraelskog premijera 15. marta objavljeno je da je Netanyahu odobrio plan moguće vojne operacije južno od Rafaha.

Najmanje 32.226 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

Izrael napada Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa, za koji Tel Aviv kaže da je ubio skoro 1.200 ljudi.

Izraelski rat u Gazi gurnuo je 85 posto stanovništva teritorije u interno raseljavanje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture u enklavi oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Neprijateljstva se, međutim, nastavljaju nesmanjenom žestinom, a isporuke pomoći i dalje su nedovoljne za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije