Pokret Hamas je objavio da je Egiptu i Kataru prošle subote prenio svoj odgovor na ponudu u vezi sa prekidom vatre s Izraelom. U saopćenju iz Ureda izraelskog premijera ocijenjeno je da je odgovor Hamasa negativan.       Foto: AA

Član političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Izzat al-Rishk izjavio je da nema kompromisa u pogledu potpunog povlačenja Izraela iz Pojasa Gaze i slobodnog povratka raseljenih.

On je u pisanoj izjavi ukazao na važnost trajnog prekida vatre u Gazi.

“Zaštita našeg naroda je jedina garancija da će krvoproliće i masakri prestati. Okupatori žele privremeni sporazum o prekidu vatre kako bi mogli ukloniti svoje zarobljenike iz Gaze, a zatim nastaviti genocid i rat u Pojasu Gaze. Napori Netanyahua i njegove vlade da oslobode zarobljenike upotrebom sile su propali“, poručio je Rishk i dodao da Izrael nema alternativu osim sklapanja stvarnog sporazuma sa otporom u Gazi.

Jedan od čelnika Hamasa Rishk je dalje komentirao i trenutne percepcije Izraela u svijetu.

“Izrael je sada nepoželjan, svjetsko javno mnijenje je na strani naših ljudi i njihove pravedne stvari“, naveo je on.

Pokret Hamas je objavio da je Egiptu i Kataru prošle subote prenio svoj odgovor na ponudu u vezi sa prekidom vatre s Izraelom. U saopćenju iz Ureda izraelskog premijera ocijenjeno je da je odgovor Hamasa negativan.

TRT Balkan / agencije