Guterres je naglasio značaj reforme multilateralnih institucija.     Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres u četvrtak je na samitu BRICS-a pozvao na vraćanje povjerenja u multilateralizam.

“Moramo hitno vratiti povjerenje i osnažiti multilateralizam za 21. stoljeće”, kazao je Guterres u obraćanju na samitu grupe zemalja BRICS-a u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici te dodao:

"Za to je potrebna hrabrost za kompromis u reformama koje su neophodne za opšte dobro."

Ukazujući na egzistencijalne izazove, uključujući klimatsku krizu, sa kojima se suočava čovječanstvo, čelnik UN-a je rekao da multipolarnost "sama po sebi nije dovoljna da garantuje mirnu ili pravednu globalnu zajednicu".

"Da bi bila faktor mira, jednakosti i pravde u međunarodnim odnosima, multipolarnost mora biti podržana jakim i efikasnim multilateralnim institucijama“, kazao je Guterres.

Naglasio je značaj reforme multilateralnih institucija.

"Ne možemo sebi priuštiti svijet s podijeljenom globalnom ekonomijom i finansijskim sistemom, s različitim strategijama u tehnologiji uključujući umjetnu inteligenciju i sa konfliktnim sigurnosnim okvirima. U svijetu koji se suočava sa ogromnim krizama, jednostavno nema alternative saradnji”, rekao je Guterres.

TRT Balkan / agencije