Razgovarano je o očekivanjima međunarodne zajednice u odnosu na protivzakonite napade Izraela, rješenjima za humanitarnu krizu i naporima ka trajnom miru.             Foto: AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u utorak telefonom s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom.

Erdogan je razgovarao s Guterresom prije sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojem će biti razgovarano o Gazi, a koji će biti održan sutra, saopćeno je iz Direkcije za komunikacije Ureda turskog predsjednika.

Razgovarano je o očekivanjima međunarodne zajednice u odnosu na protivzakonite napade Izraela, rješenjima za humanitarnu krizu i naporima ka trajnom miru.

Erdogan je izjavio da Izrael nastavlja bezobzirno kršiti međunarodno, ratno i humanitarno pravo pred očima međunarodne zajednice te da mora odgovarati za počinjene zločine pred međunarodnim pravom.

Izražavajući saučešće Guterresu zbog više od 100 zaposlenika Ujedinjenih naroda koji su izgubili živote u izraelskim napadima na Gazu, Erdogan je također rekao da je Guterresova lična posjeta graničnom prelazu Rafah bila korisna, jer je privukao pažnju međunarodne zajednice na ovo pitanje.

TRT Balkan / agencije