Grlić Radman: Turkiye za Hrvatsku ostaje ključni partner Evropske unije

Grlić Radman: Turkiye za Hrvatsku ostaje ključni partner Evropske unije

Grlić Radman se u okviru službene posjete u Ankari sastao sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom.
Fidan je ponovio stav Turkiye o ovom pitanju, a to je da ne može biti trajnog mira u regionu bez sigurnosti i suvereniteta Palestine.        Foto: AA

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Ankari da je Republika Turkiye za Hrvatsku kandidat za članstvo i da ostaje ključni partner Evropske unije.

Grlić Radman se u okviru službene posjete u Ankari sastao sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom.

Šef hrvatske diplomatije je nakon sastanka kazao da su imali vrlo srdačan i konstruktivan razgovor o bilateralnim i regionalnim pitanjima, kao i odnosima Turkiye i Evropske unije.

“Turkiye je za Hrvatsku kandidat za članstvo u EU i ostaje ključni partner Evropske unije“, rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je istakao da Hrvatska nikada neće štedjeti napore da EU ima konstruktivan dijalog s Turkiye.

Naglasivši da je i današnji susret u Ankari potvrdio obostranu spremnost i želju za dodatno jačanje bilateralnih odnosa, Grlić-Radman je kazao da je u protekle 32 godine diplomatskih odnosa između Turkiye i Hrvatske potpisano više od 50 sporazuma.

“Iznimno mi je drago da naši bilateralni gospodarski odnosi iz godine u godinu imaju uzlaznu putanju. Veseli nas stalni rast trgovinske razmjene koja je u 2022. godini prvi put premašila milijardu dolara. Preliminarni podaci pokazuju da se taj pozitivni trend nastavlja“, kazao je Grlić Radman.

Pozdravivši interes turskih investitora za Hrvatsku, Grlić Radman je zahvalio Republici Turkiye na podršci u procesu integracije Hrvatske u OECD-u, što je jedni preostali neispunjeni vanjskopolitički prioritet Hrvatske.

Najavivši da će sutra posjetiti tursku provinciju Adiyaman, koja je u februaru prošle godine pogođena razornim zemljotresima, Grlić Radman je kazao da će mu to biti prilika da vidi napore koje Turkiye ulaže u obnovu nakon potresa, ali i otvoriti školu koja je tamo obnovljena hrvatskom donacijom preko UNICEF-a.

On je dalje kazao da je s turskim kolegom razgovarao i o nizu regionalnih i globalnih tema, situaciji na Bliskom istoku, te je dodao da žele vidjeti mir i sigurnost, a ne eskalaciju. Dodao je da su razgovarali i o rtu u Ukrajini i situaciji na Zapadnom Balkanu.

“Hrvatska i Turkiye jednako posvećuju veliki interes za sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, kazao je Grlić Radman i dodao da su razgovarali i o nastavku saradnje u okviru trilateralnog formata - Hrvatska, Turkiye i Bosna i Hercegovina.

Također je kazao da Hrvatska od početka podržava teritorijalni integritet, cjelovitost, suverenost i neovisnost BiH sa kojom Hrvatska dijeli najdužu granicu na Zapadnom Balkanu.

“U interesu Hrvatske je sigurna, stabilna, institucionalno funkcionalna država BiH koja ima dva entiteta i gdje su sva tri naroda, bošnjački, srpski i hrvatski, jednakopravni i imaju jednaka prava, uključujući i jednako pravo zastupanja na svim razinama vlasti“, kazao je Grlić-Radman.

Fidan upozorio: Događaji u regiji nagovještavaju da će rat u Gazi eskalirati u širi vrtlog

Aktualni događaji na Bliskom istoku ukazuju na to da tromjesečni rat u Gazi ide u nešto šire, rekao je u utorak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

"Ne bi trebalo biti pogrešno vidjeti da ono što se dogodilo u Crvenom moru, Siriji i Iraku nagovještava da će se spirala rata u Gazi postepeno pretvoriti u sve veći vrtlog", rekao je Fidan na konferenciji za novinare nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Fidan je ponovio stav Turkiye o ovom pitanju, a to je da ne može biti trajnog mira u regionu bez jednake sigurnosti i suvereniteta Palestinaca.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa za koji Tel Aviv kaže da je ubio 1.200 ljudi.

Najmanje 24.285 Palestinaca je od tada ubijeno, većinom žena i djece, a 61.154 je povrijeđeno, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

Prema UN-u, 85 posto stanovništva Gaze je već interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

TRT Balkan / agencije