Grčki avioni su presreli turske avione i zaključali svoj radar na njih, a turska strana je adekvatno odgovorila punom snagom.    Foto: Reuters

Turske avione koji su učestvovali u misiji NATO-a iznad Egejskog mora presreli su grčki avioni F-16 i ometali ih u provedbi misije.

Neimenovani izvor iz Ministarstva odbrane Republike Turkiye saopćio je da su dva turska aviona ometana tokom leta. Grčki avioni su presreli turske avione i zaključali svoj radar na njih, a turska strana je adekvatno odgovorila punom snagom.

Ovo je drugi put ove sedmice da su grčki avioni zaključali svoj radar na turske avione u misijama NATO-a.

U utorak se sličan incident dogodio iznad istočnog Mediterana. Turkiye je to pitanje prenijela vlastima NATO-a, a grčki vojni ataše je pozvan u Ministarstvo nacionalne odbrane.


Ovo je drugi put ove sedmice da su grčki avioni zaključali svoj radar na turske avione u misijama NATO-a.      Foto: Reuters

“Grčka i dalje uporno cilja na misije NATO-a kako bi povećala tenzije, a najnoviji incident uznemiravanja dokazuje da Grčka planski izvodi takve poteze“, naveli su iz Ministarstva nacionalne odbrane Turkiye.

Isti izvor kazao je da je ovakvo ponašanje apsolutno nespojivo s duhom NATO saveza i da dovodi u opasnost sigurnost letenja.

TRT Balkan / agencije