Ministrica unutrašnjih poslova Niki Kerameos će biti nova ministrica rada.           Foto: AA

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekonstruisao je u petak svoj kabinet nakon što je njegova stranka desnog centra postigla lošiji rezultat od očekivanog na izborima za Evropski parlament prošlog vikenda.

Glasnogovornik Vlade Pavlos Marinakis, koji će nastaviti obavljati tu funkciju u kabinetu, saopštio je da su četiri ministra i jedan zamjenik smijenjeni.

Shodno tome, ministar razvoja Kostas Skrekas, ministrica rada Domna Michailidou, ministar ruralnog razvoja Lefteris Avgenakis, ministar migracija Dimitris Kairidis i zamjenik ministra ekonomije Harry Theoharis neće biti dio nove Vlade.

Ministrica unutrašnjih poslova Niki Kerameos će biti nova ministrica rada.

Novi ministri će položiti zakletvu u petak u 18 sati po lokalnom vremenu u predsjedničkoj vili, a sastanak novog kabineta planiran je za subotu.

Mitsotakis je tokom kampanje rekao da njegova konzervativna stranka ima za cilj da osvoji najmanje 33 posto glasova na evropskim izborima.

Iako je vladajuća ND bila prva na izborima, osvojila je samo 28,31 posto glasova, što je veliki pad u odnosu 40 posto podrške na prošlogodišnjim opštim izborima.

TRT Balkan / agencije