Dodaje se da se uz pojačane kopnene i vazdušne snage za gašenje požara i uz slab vjetar, nastavljaju akcije gašenja.      Foto: Reuters Archive

U nedavnim požarima u Grčkoj izgorjelo je područje veće od grada New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je u utorak Kopernikus, program Evropske unije za nadzor Zemlje.

"Detektovana je ukupna spaljena površina od 808,7 kvadratna kilometra što je područje veće od New Yorka", navodi se na društvenoj medijskoj platformi X.

Balazs Ujvari, portparol Evropske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, rekao je da je EU poslala 11 vatrogasnih aviona, više od 400 vatrogasaca, 62 vozila i jedan helikopter kao odgovor na šumske požare u grčkoj regiji Evros, koje je nazvao najvećim šumskim požarima u istoriji EU-a.

"Požar na sjeveroistoku Grčke, na granici s Turkiye nastavlja da bjesni na dva glavna fronta već 11 dana", objavila je grčka državna novinska agencija AMNA.

Dodaje se da se uz pojačane kopnene i vazdušne snage za gašenje požara i uz slab vjetar, nastavljaju akcije gašenja na dva preostala fronta požara u Evrosu, u Leptokariji i području Kotronije.

TRT Balkan / agencije