Usljed širenja požara u Grčkoj došlo je do eksplozije skladišta municije kod mjesta Nea Anchialos u Volosu.          Foto: Reuters

Usljed širenja požara u Grčkoj došlo je do eksplozije skladišta municije kod mjesta Nea Anchialos u Volosu.

Lokalni mediji su objavili da je vatra stigla do objekta, koji se nalazi oko šest kilometara sjeverno od velike vojne zračne baze u Nea Anchialosu.

Usljed eksplozije razbijeni su prozori na kućama u okolini. Nema povrijeđenih jer su građani evakuisani na sigurno.

Požari su bjesnili u dijelovima Grčke proteklih dana, što je izazvalo evakuaciju turista na ostrvu Rodos.

Pozivajući se na Ministarstvo za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, grčka novinska agencija AMNA objavila je da postoji "veoma visok rizik od požara" u regijama Attike, centralne Grčke, Peloponeza, južnog i sjevernog Egeja i Krita.

Avioni Hellenic Air Force su premješteni sa vojnog aerodroma u Nea Anchialosu, u blizini Volosa, nakon što su se regionalni požari proširili u blizini baze.

"Naredba je izdata u četvrtak uveče nakon eksplozija u skladištu municije koje su se čule u Volosu i širem području, razbivši nekoliko prozora u regiji Nea Anchialosa", objavila je AMNA.

U zračnoj bazi se nalazi borbeno krilo 111 taktičkih zračnih snaga.

Grčke vlasti savjetovale su ljudima da budu "izuzetno oprezni" i izbjegavaju bilo kakve aktivnosti na otvorenom koje bi mogle slučajno izazvati požar.

TRT Balkan / agencije