Gordana Siljanovska-Davkova (71), prva predsjednica Sjeverne Makedonije u nedjelju je tokom polaganja zakletve odbila izgovoriti "Sjeverna Makedonija".            Foto: AA

Grčka je osudila novoizabranu predsjednicu Sjeverne Makedonije Gordanu Siljanovsku-Davkovu, jer je tokom zakletve odbila izgovoriti novo ime države koje se koristi od sporazuma s Grčkom 2018.

"Ovim aktom se očigledno krši Prespanski sporazum, kao i ustav susjedne države, koji je usklađen s međunarodnim obavezama. Grčka vlada, uprkos prigovorima koje je izrazila tokom ratifikacije sporazuma, poštovala ga je kao ratifikovani međunarodni ugovor koji ima prednost u odnosu na bilo koju drugu zakonsku odredbu", navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva vanjskih poslova.

Sjeverna Makedonija i Grčka su u junu 2018. potpisale Prespanski sporazum, prema kojem je Makedonija promijenila ime u Sjeverna Makedonija, dok je Grčka uklonila svoj veto za članstvo u NATO-u.

Grčka je takođe upozorila da će njeni bilateralni odnosi sa Sjevernom Makedonijom i evropski kurs Skoplja zavisiti od pune implementacije sporazuma i "prije svega od upotrebe ustavnog imena zemlje".

Gordana Siljanovska-Davkova (71), prva predsjednica Sjeverne Makedonije u nedjelju je tokom polaganja zakletve odbila izgovoriti "Sjeverna Makedonija".

"Izjavljujem da ću dužnost predsjednika Makedonije obavljati savjesno i odgovorno, poštovaću Ustav i zakone i štitiću suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Makedonije", rekla je Siljanovska-Davkova na ceremoniji u Sobranju.

Kandidatkinja desničarske VMRO-DMPNE Gordana Siljanovska-Davkova 8. maja izabrana je na petogodišnji mandat u drugom krugu predsjedničkih izbora. Pobijedila je socijaldemokratu, predsjednika u odlasku Stevu Pendarovoskog sa 65 posto glasova.

TRT Balkan / agencije