Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavilo je da je humanitarna pauza produžena za još dva dana.        Foto: AA

Hamas je u okviru sporazuma o humanitarnoj pauzi predao 11 izraelskih zarobljenika u blokiranom Pojasu Gaze zvaničnicima Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je 11 izraelskih zarobljenika u Gazi predato službenicima Crvenog križa kako bi bili vraćeni u Izrael.

Time je dosad ukupno 51 izraelski zarobljenik pušten na slobodu u sklopu dogovora o razmjeni zarobljenika koji je postignut između Izraela i Hamasa.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavilo je da će 33 palestinska zatvorenika u izraelskim zatvorima biti puštena u zamjenu za 11 izraelskih zarobljenika.

Iz Ministarstva su naveli da 30 palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni čine djeca mlađa od 18 godina i tri žene.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavilo je da je humanitarna pauza produžena za još dva dana.

Četverodnevna humanitarna pauza između Hamasa i Izraela stupila je na snagu u petak, 24. novembra, u 07:00 sati po lokalnom vremenu.

Prema sporazumu, 150 Palestinaca u izraelskim zatvorima bit će oslobođeno u zamjenu za 50 izraelskih zatvorenika koje drži Hamas.

Izrael je pokrenuo brutalne napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i više od 4.000 žena, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti u enklavi. Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

TRT Balkan / agencije