Privremeni premijer je imenovan nakon neuspjeha stranke Nova demokratija da formira vladu.       Foto: Reuters Archive

Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou imenovala je u srijedu Joanisa Sarmasa, predsjednika Revizorskog suda za privremenog premijera u skladu s ustavom, nakon neuspjeha stranke Nova demokratija, koja je osvojila većinu u parlamentu na opštim izborima u nedjelju da formira vladu, objavili su lokalni mediji.

"Predsjednica Grčke imenovala je Sarmasa nakon sastanka sa liderima pet glavnih političkih stranaka u parlamentu", objavio je javni emiter ERT.

Sarmas (66) se zahvalio i rekao da je njegova ustavna obaveza preuzeti tu funkciju i kao i njegova dužnost kao građanina.

Sarmas je predsjednik Revizorskog suda od novembra 2019. godine i ostaće privremeni premijer do opštih izbora, koji su zakazani za posljednju sedmicu juna ili prvu sedmicu jula.

Nova demokratija osvojila je na izborima 40,79 posto glasova, dvostruko više od 20,07 posto od glavne opozicione stranke Syriza. Treći je socijalistički PASOK sa 11,46 posto, a slijedi ga Komunistička partija Grčke sa 7,23 posto. Krajnje desničarska, populistička partija Grčko rješenje zauzela je peto mjesto sa 4,45posto glasova.

Međutim, bivši premijer Kyriakos Mitsotakis vratio je mandat u ponedjeljak, navodeći da želi nove izbore da njegova Nova demokratija formira jednostranačku vladu.​​​​​

U utorak su Alexis Tsipras, lider Syrize, i Nikos Androulakis, lider socijaldemokratske stranke PASOK odbili mandate, navodeći kao razlog nemogućnost formiranja koalicione vlade.

TRT Balkan / agencije