Skandal sa špijunskim softverima potresao je grčku političku scenu, izazvavši snažne reakcije opozicionih stranaka, kao i Evropske unije.

Grčka je saopćila da će zabraniti prodaju špijunskih softvera nakon što je ljevičarski list Documento objavio spisak više od 30 istaknutih ljudi čiji su telefoni navodno bili zaraženi malverom Predator.

"Nastavit ćemo s univerzalnom zabranom prodaje ilegalnih softvera u Grčkoj, činom koji će Grčku učiniti prvom zemljom u Evropi koja će zabraniti cirkulaciju zlonamjernog softvera na svojoj teritoriji", rekao je glasnogovornik vlade Giannis Oikonomou novinarima na konferenciji za novinare u ponedjeljak, dodajući da će prijedlog zakona uskoro biti podnesen parlamentu.

Oikonomou je napomenuo da su novine iznijele navode o špijuniranju političara i poslovnih ljudi, uključujući bivšeg premijera Antonisa Samarasa i nekoliko najviših ministara sadašnje vlade Nove demokratije, bez potrebne dokumentacije koja bi podržala tu tvrdnju.

Na listi se nalaze i glavni opozicioni zastupnici Sirize poput Olge Gerovasili, kao i istaknuti novinari.

Skandal sa špijunskim softverima potresao je grčku političku scenu, izazvavši snažne reakcije opozicionih stranaka, kao i Evropske unije.

Glavni urednik Documenta Kostas Vaxevanis posjetio je u ponedjeljak Vrhovni sud kako bi dostavio materijale relevantne za optužbe nakon što je tužilac Vrhovnog suda Isidoros Dogiakos naredio preliminarnu istragu o ovom slučaju.

Novinarsko udruženje izrazilo je zabrinutost zbog burnog razvoja događaja u skandalu s prisluškivanjem, dok se istovremeno obrušilo i na Mitsotakisovu vladu i na Ministarstvo pravde.

Skandal s nadzorom

8. augusta Micotakis je priznao da je Nikos Androulakis, lider opozicione stranke PASOK-KINAL, prisluškivan od Nacionalne obavještajne službe Grčke (EYP), ali je negirao da zna za operaciju.

Skandal je prvi put izbio 4. augusta kada je Panagiotis Kontoleon, tadašnji šef EYP-a, rekao parlamentarnom odboru da je EYP špijunirao finansijskog novinara Thanasisa Koukakisa. Nakon iskaza, Kontoleon je dao ostavku.

Parlamentarna istraga je pokrenuta nakon što se Androulakis požalio najvišim tužiocima na pokušaj hakovanja njegovog mobilnog telefona špijunskim softverom Predator.

Opozicione stranke krive Mitsotakisa za skandal i pozvale su njegovu vladu da održi vanredne izbore, što on odbija.

TRT World