Gradonačelnik Londona Sadiq Khan: Proglasiti hitni prekid vatre u Gazi

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan: Proglasiti hitni prekid vatre u Gazi

"Mora se proglasiti hitan prekid vatre", rekao je Khan.
"Mora se proglasiti hitan prekid vatre", rekao je Khan.      Foto: Reuters

Muslimanska zajednica u Velikoj Britaniji zabrinuta je šta će se dogoditi ako izraelske trupe uđu u grad Rafah na jugu Pojasa Gaze, jedno od posljednjih utočišta za stotine hiljada Palestinaca u opkoljenoj enklavi, rekao je gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

"Mora se zato proglasiti hitan prekid vatre", rekao je Khan.

Podsjetio je da je Izrael do sada ubio više od 30.000 civila, uključujući žene i djecu, tokom petomjesečne ofanzive u Gazi.

Obraćajući se novinarima tokom osvjetljenja ulice Coventry povodom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, Khan je rekao da svi moraju više učiniti, uključujući i britansku vladu.

"Mislim da aktivnosti britanske vlade nisu bile dovoljno dobre. Premijer Rishi Sunak kaže da je blizak saveznik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Gdje su dokazi o utjecaju na bliskog saveznika?", kazao je Khan.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno 30.800, a ranjeno 72.298 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije