Bidenova predsjednička agenda na velikom iskušenju.     Foto: Reuters

Trump, koji je nagovijestio novu kandidaturu za predsjednika, opet se našao u fokusu medija pred ove međumandatne izbore, kada se oglasio i rekao da ima "važnu obavijest koju će saopćiti 15. novembra", dok je Biden uputio posljednji poziv demokratama da masovno izađu na glasanje.

“Moć je u vašim rukama”, rekao je Biden na skupu u blizini glavnog grada. "Znamo da je naša demokratija ugrožena i znamo da je ovo vaš trenutak da je branite."

S obzirom na ankete koje pokazuju da su republikanci blizu da zauzmu Zastupnički dom, stranka koja se pomiče sve više prema desnom političkom spektru, ostatak Bidenovog prvog mandata planira provesti inicirajući agresivne istrage i pružajući snažan otpor planovima potrošnje.

Vraćajući se u Bijelu kuću u ponedjeljak navečer, Biden je rekao novinarima da vjeruje da će demokrate osvojiti Senat - iako je priznao da će "biti teško" zadržati Zastupnički dom i da bi njegov život u Washingtonu mogao postati "teži".

Ako i Zastupnički dom i Senat pređu na drugu stranu, Bidenova pozicija bit će potpuno oslabljena.

S Kongresom koji ne drže demokrati, njegov zakonodavni program doživio bi kolaps.
To bi pokrenulo pitanja o mnogim temama, od toga kako se vodi politika o klimatskoj krizi, koju će predsjednik izložiti na konferenciji COP27 u Egiptu ove sedmice; do rata u Ukrajini, gdje republikanci negoduju kada se radi o održavanju trenutne stope američke finansijske i vojne podrške toj zemlji.

Priliv ekstremno desnih pristalica Trumpa u Kongresu bi također ubrzao promjenu koja se događa unutar Republikanske stranke otkako je bivši tajkun nekretninama zapanjio svijet pobijedivši Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 2016. godine.

FENA