Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders je rekao: "Naše ispitivanje pokazuje da se gotovo 40% internetskih stranica za prodaju oslanja na neku vrstu manipulacije kako bi se iskoristila ranjivost potrošača ili se oni prevarili."     Foto: Sean Gladwell / Getty Images

Evropska komisija je saopćila da blizu 40 posto maloprodajnih web-stranica koje je pregledala manipulira potrošačima.

Komisija je analizirala 399 internetskih stranica i otkrila da je njih 148 sadržavalo razne manipulacije, kako bi prevarili potrošače ili iskoristili njihove slabe tačke, uključujući lažno odbrojavanje koje implicira da postoji rok za kupovinu nekih proizvoda, upute dizajnirane da dovedu potrošače do kupovine, pretplate ili drugih izbora i skrivene informacije.

Ovi alati "za koje se često zna da tjeraju potrošače da donose odluke koje možda nisu u njihovom najboljem interesu" nazivaju se i "tamnim obrascima", objavila je komisija u ponedjeljak.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders je rekao: "Ovo ponašanje je očigledno pogrešno i protivno je zaštiti potrošača."

Reynders je pozvao nacionalne vlasti da spriječe ove prakse jačanjem svojih kapaciteta.

Prema pomenutoj analizi, 42 internetske trgovine su koristile lažno odbrojavanje. Utvrđeno je da su 54 stranice usmjeravale potrošače prema nekim odlukama – od pretplata do skupljih proizvoda ili skuplje dostave – pri čemu se služe tehnikama kao što su vizuelni dizajn i odabir fraza. Za 70 internetskih stranica je potvrđeno da skrivaju važne informacije ili ih čine manje vidljivima. Među tim informacijama su troškovi dostave, sastav proizvoda i postojanje jeftinijih odabira.


TRT Balkan