Popularni glumac na samom početku intervjua, tokom kojeg je oko vrata nosio šal koji je istakao na crvenom tepihu, govori o tome kako je počelo njegovo interesovanje za Palestinu.              Foto: AA

Italijanski glumac Antonio De Matteo, poznat po svojoj podršci Palestini, izjavio je da je ono što se dogodilo u napadima Izraela na Gazu podmuklo i sramotno te da na takvo nešto ne može šutjeti.

De Matteo, koji je prošlog mjeseca na crvenom tepihu Rimskog filmskog festivala istaknuo šal s palestinskom zastavom i porukama "Zaustavite genocid", "Zaustavite bombardiranje u Gazi", "Stop terorizmu", otvorio je novinaru Anadolu vrata svog fotografskog studija u Rimu te odgovarao na pitanja u vezi s palestinskim pitanjem.

Popularni glumac na samom početku intervjua, tokom kojeg je oko vrata nosio šal koji je istakao na crvenom tepihu, govori o tome kako je počelo njegovo interesovanje za Palestinu.

"Moja osjetljivost na Palestinu počela je u vrlo mladoj dobi. Prvi put smo moj otac i ja došli u Rim iz Caserte kako bismo prisustvovali demonstracijama podrške Palestini. Nakon toga sam se lično zainteresirao za ovo pitanje i proučavao ga, pokušavajući shvatiti cijelu situaciju i šta se događa, da bih 2007. konačno otišao u Palestinu", priča De Matteo.

Navodi kako je tokom svoje posjete 2007. godine bio u Betlehemu, Al-Qudsu (Jerusalemu) i Jerihonu te da nije mogao otići u Pojas Gaze jer je u regiju putovao kao fotoreporter, ali je prisustvovao protestima koji se petkom održavaju u Nablusu.

Pojašnjava kako je u regiji u to vrijeme boravio kao fotoreporter za jedan list te nastavlja:

"Dok su se tamo održavale demonstracije, kako su mi kasnije objasnili, izraelska vojska je počela ispaljivati ​​suzavac, kako inače rade, koji je bio nešto jači od našeg. Snajperisti su ispaljivali i gumene metke sa željeznim kuglama. Pogođen sam u nogu. Pored mene je bio jedan italijanski dobrovoljac, pogođen je u čelo. Pogođeno je još nekoliko ljudi. Ukratko, bila je to situacija koja je podsjećala na gerilski rat. Uplašio sam se u tom trenutku", priča De Matteo.

Naglašava kako ga je to iskustvo jako pogodilo.

"Od tog dana nikada nisam napustio ovo pitanje (Palestinu), uvijek sam radio na tome i išao na konferencije. Ukratko, uvijek sam pratio situaciju. 25. oktobra i kasnije vidio sam da je Gaza potpuno zatvorena i da je Gaza bombardirana. Nisam više mogao izdržati i osjećao sam se kao da moram nešto učiniti. Htio sam barem podići glas na međunarodnom nivou i tako sam tamo (Filmski festival u Rimu) donio ovaj šal i raširio ga", kaže De Matteo.

De Matteo naglašava kako je ovaj sukob, a time i događaji u Palestini, u njemu probudili osjetljivost.

"Osjećao sam potrebu da se pridružim i dam podršku ovom pitanju, jer ovdje nije riječ o terorizmu kako se svima želi prikazati. Ovdje je riječ o jednom humanitarnom pitanju. To sam učinio u skladu sa svojim mogućnostima. Nisam više mogao. Sedmicama nisam mogao spavati, jer je ono što se dogodilo (u Gazi) bilo odvratno, sramotno, a u Italiji se o tome nije čulo i o tome se još uvijek malo govori. Ne želim biti dio te manjine", podvlači De Matteo.

Na pitanje kako ocjenjuje pristup desničarske koalicijske vlade u svojoj zemlji ovom pitanju, italijanski glumac odgovara:

"(Giorgia) Melonijina vlada je tiha vlada. Ne govori ništa niti donosi bilo kakve odredbe protiv protesta, ali u međuvremenu, ENI, jedna od velikih državnih kompanija, sklapa ugovore o istraživanju nafte s Izraelom uz obalu Gaze. Zatim, Italija daje SAD-u garanciju baze za slijetanje i polijetanje, mi prodajemo oružje, među najvećim smo proizvođačima oružja. Imamo ekonomske interese biti u ovom ratu."

De Matteo se osvrće i na to zašto su u nekim europskim zemljama zabranjene demonstracije podrške i solidarnosti s Palestinom te nastavlja:

"Postoji i osjećaj krivice za ono što se dogodilo tokom Drugog svjetskog rata. Isto tako i ekonomski interesi, jer sve je povezano s ekonomskim interesima. Blokiranje protesta je apsurdno, jer sve europske zemlje vjeruju u slobodu informiranja i mogućnost slobode govora. Ovo mi se ne čini ispravno. To također pokazuje ono što se događa u Londonu, gdje se odrasli i stariji aktivisti zatvaraju ili kazneno gone zbog istupanja i borbe za palestinsko pitanje."

Na kraju razgovora De Matteo odgovara i na pitanje novinara Anadolu da li vjeruje da se jednog dana može ostvariti rješenje s dvije države.

"Smatram da takvog rješenja nema ako se ne uspostave pravila koja će biti dobra za obje strane, jer svi prijedlozi su iz Izraela i uvijek su bili pod pokroviteljstvom Izraela i ja kažem dosta je. Ovo je propaganda", smatra De Matteo te dijeli i svoju sugestiju:

"Dvije države ćete ostaviti u jednoj državi, nema potrebe da je dijelite na dvije. Postojao je pokušaj, ali ga Izrael nikada nije poštovao. Država mora postojati, ali mora biti država koja garantira slobodu i etničke i vjerske realnosti."

Italijanski glumac Antonio De Matteo dodaje kako ga je Al-Quds (Jerusalem) jako dojmio, ističući da su ovdje koncentrirane monoteističke religije te da suživot tih religija potkopavaju ratnohuškački cionisti.

TRT Balkan / agencije