Glavni pregovarač EP-a želi iz prometa ukloniti kamione koji emitiraju CO2

Glavni pregovarač EP-a želi iz prometa ukloniti kamione koji emitiraju CO2

Smanjenje CO2 za kamione u 2030. trebalo bi iznositi 65 posto, a u 2035. čak 95 posto.
Smanjenje CO2 za kamione u 2030. trebalo bi iznositi 65 posto, a u 2035. čak 95 posto.       Foto: AA

Glavni pregovarač Evropskog parlamenta o mjerama za smanjenje utjecaja prometnog sektora na klimatske promjene Yannick Jadot smatra da bi Evropska unija trebala zahtijevati da novi kamioni imaju nultu emisiju CO2 počevši od 2040. godine.

Evropska unija priprema strože ekološke standarde za nove kamione na evropskom tržištu, a krajnji bi cilj bila nulta emisija CO2 do 2050. godine na području EU-a.

Europska komisija u februaru je predložila proizvođačima da do 2040. godine smanje prosječnu emisiju CO2 svih novih kamiona u prodaji za 90 posto.

Evropski parlament razmotrit će pooštravanje tog pravila na 100 posto, navodi se u nacrtu izvještaja zastupnika i glavnog pregovarača EP-a Yannicka Jadota iz kluba Zelenih.

Smanjenje CO2 za kamione u 2030. trebalo bi iznositi 65 posto, a u 2035. čak 95 posto.

"Ovo je stvarno nešto što trebamo kako bismo bili sigurni da su evropski proizvođači na dobrom putu u odnosu na međunarodnu konkurenciju", dodao je Jadot.

Neki proizvođači već su se obvezali dekarbonizirati svoja teška vozila.

Daimler Truck obećao je da će njihovi novi kamioni biti CO2 neutralni od 2039. u Evropi, SAD-u i Japanu.

Zastupnici u Europskom parlamentu glasat će o Jadotovom nacrtu izvještaja kasnije ove godine prije pregovora s vladama članica EU-a o konačnom zakonu.

TRT Balkan / agencije