U saopćenju se navodi da je izraelska vojska direktno prijetila pogubljenjem civilima u bolnici Nasser, te je naglašeno da su izraelski vojnici ne samo ostavljali ljude u bolnici gladne i žedne, već su i djeci onemogućavali mlijeko.           Foto: AA

Vlada u Gazi saopćila je kako izraelsko pretvaranje kompleksa bolnice Nasser u gradu Khan Younis u "kasarnu" predstavlja potpuni ratni zločin.

U saopćenju Ureda za medije vlade u Gazi, navodi se da je bolnica Nasser, smještena u gradu Khan Younis na jugu Pojasa Gaze, nakon pritiska Izraela pretvorena u "kasarnu".

U saopćenju se navodi da je izraelska vojska direktno prijetila pogubljenjem civilima u bolnici Nasser, te je naglašeno da su izraelski vojnici ne samo ostavljali ljude u bolnici gladne i žedne, već su i djeci onemogućavali mlijeko.

"Upad vojne sile u bolnicu Nasser i zauzimanje vatrenim oružjem i otvaranjem vatre iznutra je ratni zločin koji je sramota za čovječanstvo. Činjenica da je okupacijska izraelska vojska tenkovima, bespilotnim letjelicama i teško naoružanim vojnicima upala u bolnicu Nasser i otvorila vatru na civile i zdravstvene radnike koji su se unutra sklonili je ratni zločin koji je u potpunosti protivan međunarodnom pravu", navedeno je saopćenju.

Navedeno je da je izraelska vojska vrlo grubo postupala s ljudima u bolnici Nasser, te da je spriječila zdravstvene radnike da zbrinu stotine pacijenata i povrijeđenih u bolnici.

U izjavi je naglašeno da se Izrael i međunarodna zajednica smatraju odgovornima za živote stotina zdravstvenih radnika i pacijenata u bolnici Nasser.

TRT Balkan / agencije