Pet članova iste porodice ubijeno je u izraelskom zračnom napadu.             Foto: Reuters

Devet civila je ubijeno, a više je povrijeđeno u izraelskim zračnim napadima tokom noći na grad Gazu.

Pet članova iste porodice, koji su dovedeni u bolnicu Al-Ahli Arab, ubijeno je u jednom od izraelskih zračnih napada na stan u centru Gaze.

Bolničari su također izvukli četiri tijela uz nekoliko ranjenih ispod ruševina stana u naselju Al-Tuffah istočno od grada Gaze.

Grupa otpora Hamas saopćila je da je poslala nove "ideje" katarskim posrednicima s ciljem okončanja gotovo devetomjesečnog izraelskog pokolja u opkoljenoj Gazi.

Izrael je potvrdio da "procjenjuje" Hamasove "komentare" na sporazum o oslobađanju njegovih talaca na palestinskoj teritoriji i da će odgovoriti.

Hamas je također rekao da je njegov lider Ismail Haniya vodio razgovore s katarskim i egipatskim posrednicima, kao i turskim zvaničnicima oko njegovih ideja da se postigne sporazum o primirju s Izraelom.

U međuvremenu, visoki zvaničnik State Departmenta rekao je za TRT World da je Hamas dostavio odgovor Izraelu u vezi s Bidenovim planom o prekidu vatre u Gazi, a uspjeh ovih pregovora zavisi od sposobnosti premijera Benjamina Netanyahua da prikupi podršku svog kabineta.

Netanyahu i njegovi krajnje desničarski saveznici do sada su odbijali pristati na potpuni prekid vatre.

TRT Balkan / agencije