Priznajući da su potiskivanja bila praksa u prošlosti, Frontex je naveo da je s Grčkom odredio akcioni plan za ispravljanje grešaka iz prošlosti i sadašnjosti.     Foto: Reuters

Priznajući da su potiskivanja bila praksa u prošlosti, Frontex je naveo da je s Grčkom odredio akcioni plan za ispravljanje grešaka iz prošlosti i sadašnjosti.

S druge strane, Ured EU za borbu protiv prevara (OLAF) pokrenuo je istragu protiv Frontexa po optužbama kao što su potiskivanje migranata u Egejskom moru, uznemiravanje i zloupotreba položaja.

Prema izvještaju OLAF-a, koji je privukao veliku pažnju u evropskim medijima, Frontex je prikrio slučajeve potiskivanja Grčke. U tom kontekstu, službeniku za temeljna ljudska prava je onemogućen pristup operativnim informacijama. Štaviše, isti službenik nije mogao dobiti zadatak da pregleda izvještaje o ozbiljnim incidentima koji uključuju navodna kršenja osnovnih ljudskih prava.

Frontex, koji je posljednjih godina često optuživan da je "saučesnik" u slučajevima ilegalnog potiskivanja koje provodi Grčka na Mediteranu i Egeju, uputio je saopštenje o izvještaju OLAF-a, u kojem je naglašeno da Frontex nije opovrgao gore navedene nalaze u izvještaju, nego ih je prikrio, sugerišući kako su "to bile prakse vršene u prošlosti".

U saopštenju koje se odnosi na napore službenika za temeljna prava da radi efikasnije i da preduzme niz korektivnih mjera za sprečavanje ovakvih incidenata, također je istaknuto da su grčke vlasti i Frontex pripremili akcioni plan za ispravljanje grešaka iz prošlosti kao i sadašnjosti.

Izjave Frontexa u spomenutom saopštenju za javnost smatraju se priznanjem da su Frontex i Grčka zajedno djelovali u slučajevima potiskivanja, u kojima su pokradeni novac i privatne stvari hiljadama ljudi izloženim maltretiranju i nasilju, pa čak i ostavljenih na smrt.

Turkiye je do sada oštro reagovala protiv Frontexa i Grčke u vezi sa slučajevima potiskivanja. Međutim, Frontex je stalno negirao optužbe. Ukupno 62.179 stranaca, uključujući djecu i žene, Grčka i Frontex su vratili u Turkiye. Kao rezultat ovih događaja, 152 strana državljana su umrla u periodu od 2020. do 2022. godine.

TRT Balkan / agencije