U novembru 2023. za Assadom je izdat nalog za hapšenje, zbog optužbe za saučesništvo u zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima vezanim za hemijski napad 2013.       Foto: Reuters

Francuski sud je potvrdio nalog za hapšenje lidera sirijskog režima Bashara al-Assada, optužujući ga za saučesništvo u hemijskom napadu u Istočnoj Ghouti 2013. godine.

Apelacioni sud u Parizu odbacio je zahtjev francuskog Nacionalnog antiterorističkog tužilaštva (PNAT) da poništi nalog, u kojem se tvrdilo da Assad ima pravosudni imunitet.

"Zabrana upotrebe hemijskog oružja je dio međunarodnog običajnog prava kao obavezno pravilo, a međunarodni zločini ne mogu se smatrati dijelom službenih dužnosti šefa države, tako da nalog za hapšenje ostaje na snazi“, navodi se u saopštenju suda.

Predmet će sada biti vraćen istražnim sudijama, a tužilaštvo ima rok od pet dana za žalbu Kasacionom sudu.

U novembru 2023. godine za Assadom je izdat nalog za hapšenje, zbog optužbe za saučesništvo u zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima vezanim za hemijski napad 2013. godine.

Nalog za hapšenje izdan je i za Assadovim bratom, Maherom al-Assadom, komandantom Četvrte divizije sirijske vojske i režimskim generalom.

Sirijska vlada 21. avgusta 2013. je upotrijebila hemijsko oružje u Istočnoj Ghouti, ubivši više od 1.400 civila. U 2018. godini Istočna Ghouta je doživjela najtežu blokadu sirijske vlade i najširu upotrebu oružja. Opozicija je bila primorana da se evakuiše u aprilu 2018. u skladu sa sporazumom sa Damaskom i Rusijom.

TRT Balkan / agencije